Speciaalbier van De Bierboer

Speciaalbier zit volop in de lift. Of je nu op café gaat of bij iemand thuis een biertje gaat drinken, de kans de je een iemand een speciaalbier ziet drinken of het zelf aangeboden krijgt wordt steeds groter.

Dit is makkelijk te begrijpen, speciaalbieren kennen een enorme diversiteit aan verschillende stijlen, smaken, geuren, kleuren en uitvoeringen. Voor steeds meer mensen gaat de wondere wereld van heerlijke speciaalbieren volledig open. Het aantal speciaalbieren en het aantal brouwerijen dat ze maakt blijft dus ook aan een hoog tempo stijgen.

Maar wat zijn speciaalbieren nu precies? Waar kan je speciaalbier kopen en online bestellen? Welke soorten speciaalbier zijn er?  En welke speciaalbieren passen bij jou? Lees snel verder om een antwoord te vinden op al je vragen!

Speciaalbieren kopen

Wil je graag speciaalbier kopen? Dan ben je hier op de juiste plaats! Duik onmiddellijk de webshop in en koop zonder hoeha de lekkerste speciaalbieren die België te bieden heeft.

Bij De Bierboer vind je uitsluitend speciale bieren. Sterker zelfs, wij verkopen enkel ambachtelijke speciaalbieren. Dit zijn bieren die op de oude, ambachtelijke wijze gebrouwen zijn – nooit industrieel. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen: 

 • hogere kwaliteit en diversiteit van ingrediënten
 • brouwen voor de passie ipv brouwen voor de winst
 • geen kunstmatige toevoegingen of smaakstoffen (daardoor vaker vegan)
 • recepten die over tientallen jaren op punt zijn gesteld
 • kleinere oplage
 • veel meer variëteit – voor elk wat wils

Wil je eerst nog meer te weten komen over welk speciaalbier bij jou past? Lees dan hieronder verder voor een overzicht.

speciaalbier-kopen

Speciaalbier cadeau

Speciaalbier cadeau geven is een fantastisch idee. Speciaalbier is lekker, verrassend, bevordert de sociale omgang en masseert de geest.

Bovendien kan je onze ambachtelijke speciaalbieren ook perfect gebruiken als pairing bij een lekker gerecht of om samen met vrienden een degustatie avondje te organiseren. Zo heb je zelf ook nog iets aan het cadeau ;-).

Een speciaalbier cadeau is perfect voor:

 • een verjaardag
 • een housewarming
 • vaderdag of moederdag
 • valentijn
 • afscheid van een collega
 • afstudeercadeau

Wil je speciaalbier als cadeau bestellen? Neem zelf een kijkje in de webshop, of vraag om onze hulp via Instagram of de chat. Wij helpen je met plezier het perfecte speciaalbier kado uitkiezen. Ook extra’s opties zoals geschenkverpakking, een boodschap of een bijhorend degustatieglas zijn mogelijk.

Kent de persoon die je wilt verrassen zelf meer van speciale bieren dan jij? Schenk een bongobon en laat ze zelf de keuze maken. Ideaal!

Speciaalbier abonnement

Een speciaalbier abonnement is ideaal voor het avontuurlijke type. Ben jij dat? Dan moet je zeker lid worden van De Bierenbond. Dat is onze ontdekkingsclub voor liefhebbers van speciale en ambachtelijke bieren.

Als lid van De Bierenbond krijg je elke maand een gebalanceerde selectie van 6 of 12 speciale bieren – gratis aan huis geleverd. Je zal nooit twee keer hetzelfde speciaalbier tegenkomen – al kan je als clublid je favoriete bieren nabestellen aan een voordelig tarief.

Wil je graag een speciaalbier abonnement maar lust je toch niet zo graag donkere bieren? Geen probleem! Bij de Bierboer kan je als enige in de hele Benelux elke maand kiezen uit 18 verschillende bieren.

Je kan al lid worden van De Bierenbond vanaf €24,99 per maand – waar wacht je nog op?

speciaalbier-pakket

Speciaalbier pakket

Ben je op zoek naar een speciaalbier pakket? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop. Maak je keuze uit:

 • Tijdelijke speciaalbier pakketten rond bepaalde thema’s,
 • Eenmalige speciaalbier pakketten om te proeven van ons speciaalbier abonnement: De Bierbond
 • Speciaalbier pakketten volledig op maat van jouw persoonlijke smaakprofiel
 • Exclusieve speciaalbier pakketten van sterk beperkte oplage

Speciaalbier Antwerpen

Bierliefhebbers van Antwerpen, stand up! Waarom zou je naar een bierwinkel gaan als je bij ons een speciaalbier abonnement kan bestellen geleverd in Antwerpen?

Speciaalbier Gent

Bierliefhebbers van Gent, stand up! Waarom zou je naar een bierwinkel gaan als je bij ons een speciaalbier abonnement kan bestellen geleverd in Antwerpen?

speciaalbier-abonnement

Verschillende speciaalbier stijlen

Dubbel

Dubbel bier is een Belgische klassieker. De naam komt van het gemiddelde alcoholpercentage – met 7% ongeveer dubbel zo veel als een normaal biertje. Een dubbel is over het algemeen moutig en zoetig van smaak, en heeft een donkerblonde tot middenbruine kleur.

Tripel

Tripel bier is de volgende in het rijtje van klassieke Belgische speciaalbieren. Het gemiddelde alcoholpercentage ligt nog hoger dan bij een dubbel. De smaakervaring is helemaal anders: een typische tripel proeft ook flink naar mout, maar dit wordt veel meer uitgebalanceerd met hopbitterheid en kruidigheid. Qua kleur is een tripel bijna altijd goudgeel – ook al vind je af en toe eens een donkere tripel. Een goede tripel is vlot drinkbaar.

Quadrupel

De quadrupel is het sterkste speciaalbier in dit rijtje. Denk: twee dubbels in een flesje gerold. Een typische quadrupel is complex, uitdagend en rijk aan zowel smaak als alcohol. Je proeft bijna altijd toetsen van gebrande mout, donkere chocolade, koffie, en rood fruit. De kleur gaat meestal van donkerrood tot diepzwart.

Abdijbier

(Belgisch) abdijbier is een keurmerk voor speciaalbier dat gemaakt wordt door de monniken. Abdijbieren komen voor in veel verschillende stijlen, dus het is moeilijk om er typische kenmerken aan te geven.

Trappistenbier

Trappistenbier is abdijbier gemaakt door Trappisten, monniken van de Orde der Cisterciënzers. Er zijn slechts 14 speciaalbieren die de naam Trappist mogen dragen. De focus ligt vooral op Belgische stijlen zoals de dubbel, tripel, quadrupel, Belgisch (sterk) blond en saison.

Geuze en Lambiek

Geuze en Lambiek zijn twee soorten van speciaalbier die sterk bij elkaar aanleunen. Dat is ook logisch, een Geuze wordt gestookt door Lambieken van verschillende leeftijden te combineren.

Beide bieren zijn van spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. De typische smaak is (sterk) zurig en fris.

Indian Pale Ale (IPA)

De IPA is een populaire bierstijl die eigenlijk binnen de grotere categorie pale ale valt. Typisch aan een IPA is de hoge hoeveelheid toegevoegde hop en het bovengemiddelde alcoholpercentages. Beide zorgen ervoor dat bier langer goed blijft.

Een (echte) IPA zal dus steeds bitter en fruitig smaken, en enorm aromatisch zijn.

Saison of Farmhouse

Een saison is een typisch Belgische stijl van speciaalbier die gemaakt werd om tijdens “het seizoen” te drinken. Seizoensarbeiders die in de velden of boomgaarden aan het oogsten waren lustten natuurlijk graag een verfrissend biertje. Een gemiddeld speciaalbier is nogal hoog in alcohol, waardoor de arbeiders al snel in slaap gingen sukkelen en niet meer konden doorwerken.

Om dit voorkomen werd de “saison” ontwikkeld, een verfrissend, vlot drinkend bier met een lager alcoholgehalte.

Stout (Porter)

De stout is een bierstijl uit het Verenigd Koninkrijk die zich laat kennen door een donkerbruine tot diepzwarte kleur en een typische smaak van geroosterde of gebrande mout – inclusief de bijhorende bitters.

De stout is eigenlijk een (populairdere) variant van de speciaalbier stijl “porter”, die dezelfde kenmerken heeft maar in mindere mate.

Een stout zal meestal vol van smaak zijn met de typische toetsen van een donker bier. Verschillende variaties uit verschillende landen bieden andere kenmerken zoals bijvoorbeeld een Russian Imperial stout of Milk stout die overwegend zoet zijn, terwijl een Ierse meestal droog en bitterder is – denk aan de beroemde Guinness.

Speciaalbier is alle bier dat geen pils is. Dit is eigenlijk vreemd, want er zijn veel meer speciaalbieren dan pilsen. Maar pilsbier domineerde tot midden jaren 80 de markt, en werd een lange tijd als de norm gezien. Soms gebruikte men zelfs het woord wanneer men gewoon “bier” bedoelde. Toch zijn alle pilsen bieren, maar lang niet alle bieren pilsen. Integendeel.

Grappig genoeg is de term “speciaalbier” een verzamelwoord dat zijn oorsprong niet in België maar in Nederland vond. Terwijl we in België een zeer oude en rijke biercultuur hebben met specifieke benamingen voor allerlei stijlen en soorten, zijn onze Noorderburen meer pragmatische jongens. Pils of speciaalbier.

Welk speciaalbier bij jou past hangt volledig af van wat je lekker en aangenaam vindt. Er zijn enorm veel verschillende attributen om een bier mee te beschrijven.

Denk maar aan:

 • zoetig
 • bitter
 • zuur
 • moutig
 • hoppig
 • droog
 • vlot
 • vol
 • rond
 • uitdagend
 • complex
 • fruitig
 • alcoholisch
 • stroperig
 • bruisend
 • plat

Gelukkig kan je dankzij het enorme, steeds groeiende aanbod zeker een speciaalbier vinden dat voor jou perfect is! Nu, alle speciaalbieren in de wereld gaan proeven om iets te vinden dat bij jou past is niet erg efficiënt – ook al zijn er tamelijk wat mensen op Untappd die dit niet erg lijken te vinden.

Om je in de juiste richting te helpen beschrijven we hieronder een aantal stijlen van speciaalbieren met enkele typische attributen en voorbeelden. Zo weet je onmiddellijk waar je moet beginnen zoeken.

Newsletter

© 2022 De Bierboer. All Rights Reserved.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Meer bier hier!

Verder winkelen