De Bierboer bezoekt regelmatig brouwerijen als deel van onze zoektocht naar de beste ambachtelijke bieren van het land.
We maakten een geweldige start in 2022 met een bezoek aan de charmante nieuwe locatie van Brouwerij Ruimtegist uit Kortrijk. Kijk je mee achter de schermen ;)?
Brouwerij Ruimtegist is gelegen op het Buda-eiland: een historische, bruisende locatie in het hartje van Kortrijk. Je vindt er een geweldige mix van verleden en toekomst, traditie en innovatie.
Bij een wandeling rond het eiland springen de prachtige Broeltorens als eerste in het oog, een herinnering aan tijden waarin stadsversterkingen nog noodzakelijk waren. Daarna ontdek je de Budafabriek: een textielfabriek die omgevormd werd tot een artistiek/economisch centrum van cultuur en innovatie.
Iets minder opzichtig maar met minstens evenveel historische achtergrond én innovatie is Ruimtegist. In het pand op Budastraat 12 waren eerder al “Den Anker”, “Den Noble” en “Tack” gevestigd. Die laatste sloot in de jaren ’60 de deuren. Nu is er in eeuwenoude traditie weer een echte Kortrijkse stadsbrouwerij.

De Dingen Der Ruimtegist
De Dingen Der Ruimtegist
Kort na het aankomen worden we begroet door Arn. De 36-jarige man is journalist van opleiding, maar werkt sinds januari 2022 voltijds aan Brouwerij Ruimtegist. Hij hoopt dat zijn goede vriend en co-founder Egbert binnenkort dezelfde sprong kan maken.
Arn klinkt nog ietwat verrast dat hij zichzelf sindskort full-time brouwer kan noemen. Het is dan ook snel gegaan; het pand – dat grenst aan een café werd pas in 2018 aangekocht. De verbouwingen duurden ongeveer een jaar, omdat ze vooral ‘s avonds en tijdens de weekends moesten gebeuren. Zowel Arn als Egbert hadden toen nog een andere full-time job.
Verandering van plannen
Eind 2019 konden ze naar hartelust aan de slag in de nieuwe brouwerij, en in maart 2020 stuurden ze de eerste factuur naar het aangrenzende café. Enkele weken later sloeg Covid-19 toe. Voor Ruimtegist een geluk bij een ongeluk, want voor hen betekende het een ommekeer van de strategie.
Aanvankelijk planden ze tijdlang een 1-op-1 samenwerking met het (brouw)café aan te houden.De lockdown en sluiting van de horeca maakte dit onmogelijk. Ze echter zaten met een massa bier waar ze superveel tijd en werk in hadden gestoken. Doodzonde om dat bij te houden.

Arn en Egbert wilden natuurlijk ook graag van start gaan. Ook al was het een onbezoldigd bijberoep – de wil om te brouwen was sterk. Daarom werd er beslist om veel sneller dan gepland naar lokale drankhandelaars gegaan met hun product
Door die mensen werden ze volledig omarmd, en kregen ze zelfs opmerkingen als “amai, ge hebt nog lang gewacht”. Een ander perspectief maakt de dingen soms veel evidenter.
We willen geen kastelen hé. We willen iets doen dat we graag doen en ervan kunnen leven.
Die keuze heeft het team van Ruimtegist geen windeieren gelegd. De cijfers zitten goed en Arn kan nu al de stap zetten. Hij plant zich dan ook een jaar volledig te geven, en vervolgens de balans op te maken.
Zichzelf een loon uitbetalen zal wel nog enkele maanden moeten wachten, glimlacht hij. Maar dat is niet erg. “We willen geen kastelen hé. We willen iets doen dat we graag doen en ervan kunnen leven.” besluit Arn.
Het volk leren brouwen
De keuze voor de locatie kwam er niet zomaar. Het team van Ruimtegist wilde enorm graag de ambachtelijke kant van craftbier in de kijker zetten. Het volk leren brouwen als het ware. Arn droomt van mettertijd uitbreiden naar een volledig brauhaus.
De visibiliteit die de brouwerij krijgt dankzij de open verbinding met het café is daarom ook echt een van hun pilaren. Andere zuilen zijn lokaal geproduceerde ingrediënten en korte keten. Je hoort onmiddellijk waarom De Bierboer een goede klik heeft met Ruimtegist.

De brouwers werken ook samen met Kortrijkse grafisch kunstenaar Xavier Truant voor alle illustraties. Diens vrouw verzorgt het visuele design van o.a de website en flesjeslabels. Ook de niet-drinkbare ingrediënten gaan ze echt zoveel mogelijk lokaal opzoeken.
Het maken en aanbrengen van die labels is geen koud kunstje. Ze zijn er 8 uur aan bezig om het allemaal handmatig moeten gebeuren – enkel met behulp van een kleine etiketteermachine.
Grand tour d'Ruimtegist
Arn trakteert ons op een volledige rondleiding van de brouwerij. De hoofdruimte is niet gigantisch – het is dan ook een microbrouwerij. Wat wel opvalt is dat alles zeer proper is. Ook qua materiaal is de brouwerij uitstekend voorzien.
De brouwruimte is opgeleukt met allerhande spulletjes – zo ook de strandstoelen voor de toeschouwers, en de oorkonde die de crowdfunding investeerders van Brouwerij Ruimtegist permanent huldigt. Dankzij hun steun kwam er zo’n €20.000 vrij om de kosten van de aankoop en inrichting te helpen dragen.
De brouwketels zijn volledig van eigen makelij – met een helpende hand van een bevriende lasser. Elke ketel heeft een capaciteit van 200 liter.
De kleine kruipkelder wordt gebruikt voor opslag:
- Verpakkingen
- Schoonmaakgerief
- Glazen
- Merchandise
- …
De bovenverdieping bestaat uit het kantoor en een maalruimte. Het bescheiden kantoor was vroeger goed voor twee volledige slaapkamers. De vorige eigenaar van het pand is er opgegroeid en wist deze leuke anekdote mee te geven. Ook hier zien we een nette, geordende ruimte.
De maalruimte is voorzien van een afzuiginstallatie om het risico op ontploffingen te minimaliseren
Het luik in de grond is niet nieuw – de vorige eigenaar baatte een winkel uit, en gebruikte het om makkelijk en snel vanuit zijn privéruimte naar de zaak te gaan.
Voor Arn en Egbert is dit enorm handig om gemalen ingrediënten naar beneden te laten.
Tijd om te proeven!
We waren niet toevallig op bezoek bij Brouwerij Ruimtegist. Zoals je weet schuimt De Bierboer onvermoeibaar het Belgische bierlandschap af naar de lekkerste ambachtelijke brouwsels.
Na de “Vie” – een Belgisch blond bier met bovengisting en de “Obsquur” – een lichtbruine quadrupel is er nu ook “Nova”. Wederom een bier gemaakt met 100% Belgische hoppen.

Deze jongste telg in de familie van Ruimtegist is eveneens een Belgisch blond bier met bovengisting – doch iets krachtiger dan de Vie met 8%. De Nova legt iets meer focus op fruitige, complexe esters die de relatief hoge IBU voor de stijl erg goed weten uit te balanceren. Enorm lekker!