brouwerijbezoek {c}

Op bezoek bij brouwerij {C} in Luik!

De Bierboer bezoekt regelmatig brouwerijen als deel van onze zoektocht naar de beste ambachtelijke bieren van het land. Eind 2021 bezochten we de nieuwe brouwfabriek van Brouwerij {c}. We nemen je op deze manier graag even mee voor een blik achter de schermen. Geheimpje: in de nabije toekomst zullen onze abonnees regelmatig een deelname aan deze bezoeken kunnen winnen. Maar hou dat nog even stil ;-).

Brouwerij {c} is een charmante Luikse brouwerij, opgericht in 2012 door schoolvrienden François Dethier en Renaud Pirotte.

Hun verhaal spreekt tot de verbeelding. François woonde in Achouffe, vlak naast de gekende brouwerij. Alzo groeide er al vanaf jonge leeftijd een grote liefde en bewondering voor het mooie ambacht. Tijdens de opleiding Agronomische studies raakte hij bevriend met Renaud die zijn passie deelde. Na het afronden van hun studies besloten ze samen een bier te gaan brouwen.

Spoel 10 jaar verder en het bedrijfje is flink gegroeid, de brouwerij is net verhuisd naar een grotere locatie, en de originele historische locatie is omgetoverd tot een brouwerijcafé inclusief Zythologische ruimte. Knap gedaan van onze Waalse vrienden.

Assortiment van Brouwerij {c}

Je vind bij {c} een flinke variatie aan bieren. Allereerst heb je de vaste waarden die doorlopend beschikbaar zijn.

Dit zijn:

1) Curtius: een blond bier van 7 graden. Dit is het eerste bier en ook het vlaggenschip van de brouwerij
2) SMASH: een lichter blondje van 6,2 graden. Wordt gemaakt met slechts een soort malt en hop.
3) Black: een stout van 8 graden. Deze rauwe stout is niet gepasteuriseerd, niet gesteriliseerd en ongefilterd.

Daarnaast produceert brouwerij {c} ook bieren van beperkte oplage én seizoensgebonden bieren zoals het overheerlijke Gaufrée bier dat gebrouwen wordt met echte Luikse wafels.

Clubleden van Den BierenBond konden in januari smullen van deze lekkernij.

Die is ook écht op en top Belgisch: het mooie flesje is ontwerpen door kunstenares Pupa.

Gaufrée

Op bezoek in de nieuwe brouwfabriek

Op de bovenstaande beelden kan je ruime nieuwe brouwfabriek van brouwerij {c} zien. Linksboven zie je de ramen van het kwaliteitslabo – een nieuwe toevoeging aan het opzet.

In het midden zie je de gloednieuwe tanks, goed voor een brouwcapaciteit van zo’n 120 hectoliter. In de loop van het jaar zal het team nog 80 hectoliter extra toevoegen worden om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Dit is een flinke investering geweest waar de brouwerij jarenlang naartoe gewerkt heeft.

Je ziet ook de osmosemachine. Deze dient om de mineraalinhoud van het gebruikte water aan te passen naargelang het recept en/of de stijl van het bier. Dit zorgt voor een optimale kwaliteit. Deze machines zijn vrij standaard in industriële brouwerijen, terwijl het voor een kleinere brouwerij juist een zeer mooie toevoeging is. Nice.

Ten slotte ook enkele beelden van de rijpingsvaten van whisky, sherry en rum. Die werden gebruikt om een limited edition tripel barrel-aged bier te produceren – jammer genoeg uitverkocht.

Vaten bij brouwerij {C}

Nog ruimte voor groei

Hoewel de relatief kleine brouwerij al mooie stappen vooruit heeft kunnen zetten, is er nog meer dan genoeg ruimte voor groei.

De tweede grote ruimte in de brouwfabriek bevat de bottelingsinstallatie. Die is tweedehands en gaat al een tijdje mee. Het team overweegt ook hier een upgrade, maar dit vergt zorgvuldig onderzoek naar de verschillende opties. Bovendien betekent het net zoals bij de nieuwe tanks een enorme investering. Hoewel de brouwerij het al goed gedaan heeft blijft dit soort bewegingen dus spannend!

Dit is het eerste keer dat we een blogpost publiceren over een brouwerijbezoek. We horen dan ook graag jullie feedback! Stuur ons een mailtje of pm ons via de socials. Wat vonden jullie wel of niet goed? Waar zou je meer van willen bij volgende posts? Laat het ons weten!

Newsletter

© 2022 De Bierboer. All Rights Reserved.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Meer bier hier!

Verder winkelen