De tripel is een van de favoriete bierstijlen van De Bierboer – net zoals bij de meeste Belgen.
In deze blog duiken we er dieper in – de tripel, niet het glas. We nemen een kijkje in de geschiedenis, doen het brouwproces van tripels uit de doeken, en drink.. ehhm sommen enkele van onze favoriete tripels op. Schol!
Tripel Bier: een korte historie van straf bier
Er is redelijk veel discussie over de ontstaansgeschiedenis van de tripel – en niet in het minst over de naam! Het enige waar de meesten wel akkoord over zijn is dat de naam de sterkte aangeeft van het bier. Sterker dan een dubbel dus, maar niet zo stevig als een quadrupel.
Volgens de voornaamste theorieën zou dit teruggaan naar een periode in de tijd waar cafébazen hun vaten markeerden met kruisjes. Dit deden ze om de sterkte van het bier in het vat aan te geven: van 1 kruisje voor een licht bier tot 4 kruisjes voor het zware geschut.
Handig voor een cafébaas die niet kan lezen natuurlijk.
Tripel als bierstijl
Het gebruik van het woord Tripel om een bierstijl te beschrijven wordt ook betwist. Toch is het vrijwel zeker afkomstig van de ons aller bekende trappisten uit Westmalle. Hun succesvolle tripel werd al snel gekopieerd door andere brouwerijen, die hun eigen bier ook de naam tripel meegaven.
En zo zag de tripel als bierstijl op zeer korte tijd het leven.
Kenmerken en brouwproces van de tripel bieren
De tripel is een bovengistend bier met hergisting op fles. Hoewel het meestal blond of amberkleurig is, kan je ook de zeldzamere donkere tripels vinden. Zeker als je al eens op verkenningstocht gaat tussen de ambachtelijk gebrouwen bieren.
Een goede tripel is voorzien van een stevige moutsmaak, maar heeft ook voldoende hopbitterheid. Balans is daar het sleutelwoord.
Qua alcoholpercentage reken je voor een tripel toch wel op 7 á 10 graden. Dit hogere percentage komt niet altijd enkel uit de mouten – het wordt vaak bereikt door de toevoeging van extra suikers.
Daarnaast gebruikt men vaak een typerende (Belgische) gist met een hoge vergistingsgraad, alsook hoppige smaaktoetsen van fruit zoals banaan.
3 keer 3 tripel bieren die je moet gedronken hebben
Laten we duidelijk zijn, tripel bieren zijn tof om over te leuteren en lezen, maar nog veel plezanter om te drinken. Hieronder vind je een aantal tripels die momenteel hoog aangeschreven staan bij het team van De Bierboer.
Zijn het de beste 9 tripels op de Belgische markt? Misschien – daar gaan wij ons niet over uitspreken. Heeft de volgorde iets te maken met de waardering? Al helemaal niet.
Zijn we zeker dat je gaat dansen van plezier wanneer je een van deze kuipjes gerstenat achter de kiezen hebt? Oh jazeker. Genoeg gemelkt.

Tripel Château-ferme des Abys
Een prachtig kasteel vlak aan de Lesse? Nice. Een bijhorende tripel? Kan onmogelijk slecht zijn. Integendeel!

Bon Secours Prestige
Heerlijk old-school flesje en prachtig etiket. Het gebruik van drie graansoorten zorgt voor een diverse, complexe smaakervaring.

Westmalle Tripel
The Daddy. Genoeg Gemelkt

Sint Bernardus Tripel
Consumptie van deze goudkleurige vloeistof zorgt gegarandeerd voor een humeur evenwaardig aan dat van monnik op het etiket. En 't is nog lekker ook.

Schelde Zeezuiper
Drinken als een piraat met een derde been. Wacht, houten been. Houten kop? Geen last van.

Triple Soleil
De zon gaat schijnen in je mond wanneer je dit heerlijke brouwsel naar binnen laat glijden. Heeft mogelijk te maken met het paradijszaad in het recept.

Swiekes Tripppel
Dubbel goud gewonnen op de European beer challenge 2020 in London. Van De Bierboer krijgt Swiekes +1 goud, voor een totaal van tripppel goud. Duidelijk, ja?

Nova
De jongste telg in de familie van Brouwerij Ruimtegist. Geproefd én goedgekeurd in de gloednieuwe open brouwerij. Heerlijke balans tussen mout en hop - zoals het hoort.

La Marlouf
De allereerste Belgische Marokkaanse tripel. Een huwelijk van Belgische biercultuur en typische Noord-Afrikaanse kruiden. 100% halal/haram, afhankelijk van wie je het vraagt.
Dorst van gekregen? Je zou voor minder. Wat als ik je vertel dat je elke maand een paar van deze fantastische tripels tot aan je voordeur geleverd kan krijgen? De enige vinger die je op moet heffen is die van de muisknop – om een abonnement van De Bierboer te bestellen.
Deze week geven we je nog eens 10% korting op de eerste twee maanden, omdat we je zo graag zien. Check Insta of Facebook voor de code.