Big Beer: een selecte groep van gigantische internationale brouwerijen. Minder dan een handvol bezit samen meer dan 50% van alle bierproductie in de wereld. Ze hebben tientallen jaren terreur gezaaid door het opkopen en consolideren van brouwerijen en industrialiseren van de bierproductie. Het gevolg? Een pijnlijke verarming van het bierlandschap.
Door de enorme macht van deze biergiganten leek het even dat deze verpaupering wel eens permanent zou kunnen worden. Tot een explosie van nieuwe, kleine brouwerijen opeens voor een ware renaissance van de biercultuur zorgde. En de macht van Big Beer deed afbrokkelen. Maar wat drijft deze revolutie? De Bierboer onderzoekt.
1. Kwaliteit van het bier primeert
Bierliefhebbers willen vooral kwalitatieve bieren drinken. Ok, ok, iedereen die later dan 1985 student was heeft wel eens een avond gevuld met Cara pils. Maar dat ging over zo goedkoop mogelijk dronken worden, en helemaal niet over het plezier van lekker bier. Als geld geen rol speelt wil je gewoon genieten van heerlijke brouwsels. Begrijp ons niet verkeerd, we zeggen niet dat biersoorten van grotere brouwerijen per se slecht van kwaliteit zijn. Het gaat eerder over de insteek waarmee dat bier gebrouwen wordt.
Big Beer zet winst maken op de eerste plaats. Dat betekent: een hyper efficiënt productieproces op industriële schaal. Daarbij hoort het drukken van kosten, en het zoeken naar alternatieve (lees: goedkopere) ingrediënten zoals bestanddelen uit maïs of rijst, of het gebruik van chemicaliën om smaak toe te voegen. Over de jaren heen zorgt dit voor een subtiele maar merkbare daling van de kwaliteit van fabrieksbieren.
Kleinere brouwerijen hebben een totaal andere insteek. Ze zijn meestal in handen van artiesten die brouwen uit een passie voor het bier. Dat zorgt ervoor dat ze geen kosten sparen om een recept te perfectioneren. Integendeel: vele kleine brouwers gaan juist op zoek naar de best mogelijke ingrediënten om hun bier tot kunst te verheffen. En als bierliefhebber proef je dat gewoon vanaf de eerste slok.
Â
Â
2. Big Beer kan geen echte diversiteit van bier bieden
Nieuwsgierigheid zit in de mens, en dit geldt zeker voor bier. Hoewel een vertrouwde houvast soms goud waard is, zijn we diep van binnen constant op zoek naar nieuwe ervaringen, geuren en smaken. De wilde groei van microbrouwerijen biedt hier een geweldig antwoord op.
Niet alleen brengen ambachtelijke brouwers verloren gewaande bierstijlen terug, ze experimenteren er volop op los. Dit zorgt voor verrassende nieuwe creaties én een pijlsnel groeiend aanbod. Het aanbod groeit zelfs zo snel dat je moeiteloos elke maand twaalf heerlijke nieuwe bieren kan ontdekken.
Voor liefhebbers van lekkere dranken is dit natuurlijk een droom die uitkomt. De terugkeer van het saaie, monolithisch bierlandschap van de laatste dertigtal jaar naar een rijke, bruisende biercultuur legt niet alleen Big Beer het vuur aan de schenen. Ook andere soorten van alcoholische dranken verliezen marktaandeel.
Fans van de gastronomie durven steeds vaker een speciaalbier aan een gerecht te koppelen, in plaats van uitsluitend met wijn te werken. Daarnaast kunnen de betere barrel-aged bieren smaakervaringen voorzien die zich weten te meten met een whiskey of cognac.
Â
Soms is minder ook meer. De laatste aantal decennia groeit de aandacht voor gezondere levensstijlen. Dit bracht een verhoogde vraag naar bieren met een lager alcoholpercentage met zich mee. Ook calorie-arme drankjes werden populairder. Big Beer kwam meestal met een of twee opties per categorie, die vaak te wensen overlieten. Kleinere brouwerijen zijn echter niet gelimiteerd tot one-size-fits-all producten en voorzien de markt naar hartenlust van alternatieven. Met succes; want er is heel wat keuze qua bieren met weinig alcohol maar veel smaak!
3. Ambachtelijk gebrouwen bier is zeer populair bij millennials.
De generatie geboren tussen 1985 en 2000 en de favoriete bokszak van elke andere generatie: millennials. We laten de sociale commentaar even achterwege en focussen op wat belangrijk is: hun liefde voor het betere gerstenat. Een recente marktbevraging toonde aan dat ze de snelst groeiende groep consumenten van speciaalbier zijn. Ze zijn ook de tweede grootste generatie na de babyboomers, dus hun smaken en voorkeuren hebben een significante impact op de markt.
Wat blijkt? Millennials hechten veel belang aan de kwaliteit van het bier dat ze drinken, de oorsprong ervan, en wat het betekent voor hun gezondheid en de planeet. Deze generatie van bierdrinkers is bovendien avontuurlijk en wil regelmatig nieuwe bieren ontdekken. Een uitstekende match met kleinere brouwerijen en hun speciale bieren.
Â
Betekenis en duurzaamheid
Bijna de helft van deze groep vindt dat het bier dat ze drinken veel over hen zegt. Daarom wordt het verhaal, de motivatie en het doel van het bedrijf achter een bepaald bier steeds belangrijker. Kleinere brouwerijen blinken net uit in dit aspect: de creativiteit van de ambachtelijke brouwers beperkt zich niet tot hun bieren.
Ten slotte vinden millennials een product aantrekkelijker als het duurzaam is. Doordat kleinere brouwers vaak met lokale ingrediënten werken worden ze automatischer als duurzamer gezien. Ook andere achtergrondinformatie zoals de geschiedenis van een brouwerij of recept draagt bij aan deze perceptie.
4. Technologische vooruitgang democratiseert de markt
Er was een tijd dat je bijna een fanatiekeling moest zijn om hobbybrouwer te zijn. Een brouwinstallatie kostte stukken van mensen en was moeilijk verplaatsbaar. Die tijden zijn voorbij.

Typische brouwinstallatie voor een thuisbrouwer
Â
Materiaal wordt steeds goedkoper en toegankelijker, waardoor de drempel om te starten ook lager wordt. Dit zorgt ervoor dat het aantal kleine brouwerijen blijft groeien. Bovendien verdwijnen ook de competitieve voordelen doordat zelfs quasi beginners met een beperkt kapitaal toegang hebben tot geavanceerde materialen en technieken. Dankzij het internet is ook de kennis vrij beschikbaar, en wordt het makkelijk voor kleine brouwers om deze kennis met elkaar te delen, ook al wonen ze aan verschillende kanten van de aardbol.
Het stopt echter niet bij het brouwproces. Ook het creatieve proces van kleinere spelers krijgt een flinke rugwind dankzij technologie. Dank maar aan software om een label mee te ontwerpen, of de optie om nieuwe materialen en vormen te gebruiken voor het flesje/blikje. Het lijkt stom maar in realiteit is dit ongelooflijk impactvol. Meer dan de helft van consumenten geeft aan dat de verpakking en aankleding van een bier een doorslaggevende impact heeft op hun aankoopbeslissing.
Â
Een derde belangrijke aspect is de opkomst van online marketing, sociale media, en e-commerce. Het is enorm lastig voor kleine brouwers om hun bieren in de rekken van een supermarkt te krijgen. Grote vereiste afnamevolumes en hoge marges voor de supermarkten / lage marges voor de brouwers zorgen voor een enorme drempel.
Door samen te werken met online verdelers die veel efficiënter te werk gaan kunnen kleine brouwers de afstand tussen hun bieren en consumenten drastisch korter maken. Tegelijkertijd is het via sociale kanalen en fora voor liefhebbers veel eenvoudiger om nieuwe bieren te ontdekken die je nooit in de supermarkt zou zien.
5. Kleine brouwers zijn veel minder efficiënt dan Big Beer
We horen je al denken: “Wacht, dit is toch helemaal geen voordeel?”. Toch wel. Veel van de efficiëntie van Big Beer komt voort uit het systematisch vervangen van mensen met machines. Daarnaast worden er regelmatige anti competitieve praktijken toegepast en verdwijnen de winsten richting zakelijke schatkisten, vette bonussen en grote aandeelhouders.
Bij kleine brouwerijen en ambachtelijke brouwerijen zie je juist een terugkeer naar een hoog aantal menselijke medewerkers. Dit zorgt voor een enorme sympathie bij klanten: de mensen die er werken ken je van op school, een vorige job, een sportclub of zijn gewoon je buren. Als je bij kleinere brouwers koopt weet je dus dat de opbrengsten van jouw biertje pleziertje in je gemeenschap blijven.
Daarnaast zorg je ook rechtstreeks voor een dak boven het hoofd en brood op de plank van de mensen die je persoonlijk kent. Dit laat bier dat sowieso al gevarieerder en kwalitatiever is nog eens zo lekker smaken. Santé!