Bierabonnement mei 2022

In mei leggen alle vogeltjes een ei, en maakt De Bierboer z’n selectie alle leden van Den BierenBond helemaal blij. Diverser dan ooit met voor elk wat wils, en van de bovenste plank qua kwaliteit.

Even een refresher nodig van wat Den BierenBond is en hoe het werkt? Klik dan hier om alles te weten te komen over het beste bierabonnement van België.

Bierabonnement mei 2022: zes blond

1. TURbeau the great white

Van: Turbeau

Alcoholpercentage: 5.7%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Wit

Turbeau is het biermerk van de legendarische metalhead Franky DSVD. Deze uitvoering is hun interpretatie van een wit bier.

Neus: Lekker bloemig fruitig hoppig, maar geen overdreven sterke neus.

Glas: Volledig helder bier, zeer licht van kleur met kleine champagne-achtige belletjes.

Mond: Typisch witbier, met extra hop en fruitigheid. Lekker crispy, aangenaam lichte body, mooi in balans. Drinkt fijn door, prima finish. Heerlijk witbiertje met wat extra’s, perfect om een 6pack of kratje van te kopen voor een relaxte zomeravond. 

2. GRAPE ME

Van: Gistgeest

Alcoholpercentage: 7.5%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Saison

Gemaakt met twee hopsoorten die enorm doen denken aan witte wijn, vandaar de naam. Was Kurt Cobain toevallig ook een witte wijn liefhebber? We don’t know.

Neus: Zeer rijk aroma. Granig, maar tegelijkertijd zoet en zacht. Onmiskenbare geur van rijpe cavaillonmeloen.

Glas: Diep donkeroranje in het glas, maar geen roestkleur. Eerder wazig dan troebel. Ietwat aan de hoge kant qua carbonisatie, veel kleine belletjes.

Mond: Duidelijk een saison, maar met een hoop extraatjes. Zeer fris en fruitig. Ietwat bittere nasmaak die ook de druifaroma’s beter laat doorkomen. Mooi in balans, ook lichtjes alcoholisch van smaak. Zeer interessant brouwsel, vermoedelijk nog veel lekkerder met iets meer hop en iets minder bruis.

3. Kapel's Excuus Bier

Van: La Flamme

Alcoholpercentage: 6.5%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl:  Belgisch Blond

 Neus: Weinig neus, subtiele geur van banaan.

Glas Uitstekende carbonisatie, fatsoenlijke schuimkraag, licht wazig. Donker geel á medium goud in het glas.

Mond: Zeer volle, aanwezige body. Doet denken aan een pilsner maar dan veel voller. Subtiele bitters in de nasmaak. Geen overstated smaken. Vooral een dik bier dat bijna zwaar in de mond voelt, zeker wanneer je nadenkt over het feit dat het een blond bier met een beperkt alcoholpercentage is. Wat banaan te proeven, maar enkel als je ervoor werkt. De laatste aantal slokken gaven wat notigheid prijs, hazel. Zeer interessant.

4. CECI N'IPA

Van: Brouwerij de Feniks

Alcoholpercentage: 7.6%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: IPA

Een IPA met een Belgische twist – vandaar de verwijzing naar Magritte. Deze N’IPA is nagegist op fles, en aangesmaakt met vlierbloesem. Hoedje op.

Neus: Tropisch geel fruit. Mango. Aromatische hoppen.

Glas: Lichtjes overgecarboniseerd, opletten bij het schenken. Mooi helder donkergoud met heel kleine belletjes.

Mond: Zeer fruitig in de mond voor een IPA, ongetwijfeld de vlierbloesem aan het werk. Mooi in balans met de understated hopbitters. Alcoholische smaak duikt relatief snel op voor een bier van gemiddelde sterkte. Lekker romige textuur als je het bier wat lucht geeft met je tong. Zeer cleane, lichtjes droge finish. Zeer aangenaam biertje, zeker als je een IPA fan bent.

5. KVEIK PALE ALE

Van: Brouwerij Broers

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl: Pale Ale met Noorse Farmhouse gist

Neus: Grassig weidelandschap. De Kveik gist brengt meestal een limoenaroma met zich mee, maar dat ontbreekt hier.

Glas: Troebele ice tea van kleur. Je krijgt een mooie kraag als je flink schenkt, maar hij is niet van lange duur.

Mond: Medium body, niet te licht niet te zwaar. Lekker zachtjes schuimend in de mond, een aangename romigheid die niet te dik aanvoelt. Vooral een bier met een fantastische textuur, alle smaken zijn zeer zacht en weinig uitgesproken. Er is wat kruidigheid, een toets van limoen, heel lichte bitterheid en een hint van vers hooi. Absoluut niet te missen voor textuurliefhebbers.

6. WEYN BLOND

Van: De Weynbrouwerij

Alcoholpercentage: 6.8%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Zeer fruitig met de nadruk op citrus: mandarijn en pompelmoes. Hop aan het werk.

Glas: Donkere honingkleur, lichtjes troebel en gemiddeld bruisend.

Mond: Medium body, licht gevoel in de mond. Citrus komt mooi naar voren, uitgesproken smaak van mandarijn. Ietwat romig, zeer subtiele bitters met en propere afdronk. Geen nodeloos gelaagd of complex biertje, eerlijk, rechtuit, genietbaar.

Bierabonnement mei 2022: zes gemengd

4. SUPREME

Van: Stroom

Alcoholpercentage: 4.2%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Raspberry Sour

Gebaseerd op de “Berliner Weisse” stijl – een zuur tarwebier. Deze interpretatie van Stroom gebruikt Lachancea gist om melkzuur te produceren, en is volgestouwd met organische frambozen. Maar dan ook echt vol-ge-stouwd.

Neus: Frambozen.

Glas: De kleur valt het best te beschrijven als het bijna transparante rozerood van rabarberschil. Heel mooi lichtrood, zeer organisch ogende kleur.

Mond: Frambozen. Een deel van de fruitige zoetigheid die je zou verwachten van rijpe frambozen ontbreekt. Tegelijkertijd is het zuur niet onaangenaam, zoals een artificieel zuurtje wel eens overweldigend kan zijn. Erg smaakvol, zeker voor een lekker licht biertje. Onderbouwd door een frisse body van gemoute pilsner gerst. Als je zelfs maar een beetje van fruitig en/of zuur houdt moet je gewoon een 6-pack aanschaffen om te delen op een zwoele zomeravond.

5. DUYSTER

Van: Tourette Brewing

Alcoholpercentage: 9.4%

Schenktemperatuur: 10-12°C

Stijl: Dubbele Imperial Stout

Deze Imperial Stout is een eerbetoon aan Duyster, de legendarische radioshow op Studio Brussel die tussen 2000 en 2015 onze harten heeft verwarmd en in 2020 een onverwachte en mooie comeback maakte.

Neus: Geroosterde mout, koffie, biscuit.

Glas: Volledig, compleet zwart. Er is zelfs geen donkerbruine schijn in het licht. Pure void. Heldere vloeistof, maar uiteraard volledig ondoorzichtbaar. Mooie schuimkraag, wat verrassend is gezien het gebruik van havervlokken.

Mond:  Zeer bitter. Uiterst stevige, zware body die wel zeer zacht aanvoelt in de mond. De bitters zijn vooral aanwezig in de body, de nasmaak is minder uitgesproken. Heel subtiele zoetheid valt te onderscheiden, maar slechts heel kort. De alcoholische smaak is uiteraard prima merkbaar met 9,4%. Best wel belonend als je je tijd neemt.

6. DUNGEON master series IV

Van: ‘t Hofbrouwerijke

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 8-11°C

Stijl: Barrel Aged Quadrupel

Een specialleke van ‘t Hofbrouwerijke met een quad gerijpt op Gouden Carolus Single Malt vaten.

 Neus: Zeer duidelijk assortiment van mouten in de neus. Noten van zoetheid. Aroma’s van de eikenhouten vaten, alsook toetsen van koffie.

Glas: Flink doorschenken voor een kraag, verdwijnt desondanks zeer snel. Heldere maar diepzwarte vloeistof.

Mond: Het koolzuurgas is onmiddellijk sterk aanwezig, heeft wat tijd nodig om te kalmeren zodat de smaak kan doorkomen. Bij een kleinere teug zijn de bubbels eerder aangenaam, bijna een champagnegevoel. Medium body, maar zeer licht mondgevoel, al zeker voor een quad. Zeer krachtige smaak, voornamelijk gebrande mout, bitters en hout.  Zeer moutig, maar absoluut niet typisch. Pittige zoetheid. Uitdagend bier om langzaam te degusteren voor alle details.

Bierabonnement mei 2022: twaalf blond

7. #myass bad motherfucker

Van: De Zwarte Bron

Alcoholpercentage: 6.66%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: American IPA

Neus: Hoppig (duh), maar een aangenaam verrassend boeket van rijpe zomerbloemen. Weghouden van de bijtjes.

Glas: Licht geelgoud van kleur, heel beperkt troebel. Normale carbonisatie met een prima schuimkraag die niet te snel wegzakt.

Mond: Duidelijk een IPA, maar er zijn geen dominerende bitters. Je hebt een aangename, zachte smaakervaring,  die door je mond wordt getrokken van de voorkant van je tong naar de achterkant van je tong in een bijna enkelvoudige smaakervaring. Er is wat zoetigheid, subtiele bitters en wat romige zachtheid, maar alles vloeit mooi samen.

Je hebt ook geen sterke nasmaak, enkel zeer subtiele bitters en een zeer subtiele hint van alcohol. Als je een grotere slok neemt en je laat hem in het midden van je mond zitten, je tong er in baden, dan komen de bitters wat meer door, vooral de grassige bitters. Uitstekende IPA.

8. RIK & RAF Barrel aged tripel

Van: Brambrass

Alcoholpercentage: 9%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Barrel Aged Tripel

Interessant experiment: een triple vier maanden gerijpt op Filliers jenevervaten.

Neus: Kruidige neus, zeer duidelijk aanwezigheid van jeneverbes.

Glas: Uitstekende schuimkraag bestaande uit dikke kleine belletjes. Donkergoud in het glas, met een schijn van winteroranje.

Mond: Fantastisch intense jeneversmaak vanaf het eerste moment. Aanwezig, krachtig, rijk, zacht. Blijft aanwezig in de afdronk. Geweldig gecarboniseerd, met lekker romig mondgevoel. Als je op een of andere manier niet van deze smaak houdt, dan wordt het een moeilijk glas. Maar de overgrote meerderheid die dit wel zou moeten kunnen smaken zal absoluut in de hemel zijn. Heerlijk, belonend bier.

9. CRIME PASSIONEL

Van: De Dochter van de Korenaar

Alcoholpercentage: 7.5%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl: Wheat IPA

Neus: Subtiele aromatische hoppen maar zonder typisch grassige geur. Florale hopboeket is slechts zeer beperkt aanwezig.

Glas: Zeer sterk troebel, volledig ondoorzichtig. “Cloudy” appelsap qua kleur. Behoorlijk wat schuim, opletten bij het schenken. 

Mond: Zeer vol, dik mondgevoel. Absoluut volgepropt met hop, voornamelijk bitters – het is en blijft een IPA – maar niet overweldigend. Aangename dikke textuur, verdoken ondertonen van mandarijn. Must-drink voor de IPA liefhebber. Pas na enige tijd daagt de alcoholische smaak op, terwijl we toch met 7,5% werken. Degusteertip: een zachte, romige witte kaas brengt de verstopte zoetigheid enorm naar buiten.

10. KORNEEL

Van: Brouwerij De Bock

Alcoholpercentage: 0.3%

Schenktemperatuur: 4-8°C

Stijl: Alcoholvrij bier

Neus: Waarschijnlijk de meest verrassende neus van deze maand. En dat voor een sub point five bier. Prachtig citrus aroma, gevolgd door een onmiskenbare geur van vers hooi. Na een tijdje volgt er ook een geur die doet denken aan dierlijke vetten, doch niet onaangenaam.

Glas: Zeer helder lichtgeel. Normaal carbon.

Mond: Zachte, romige bubbeltjes. Klein beetje subtiele bitters, Duidelijke aanwezigheid van frisse, knisperige citrus. Zeer licht, glad mondgevoel. De hooigeur bereikt op een of andere manier ook de smaakzin. Subtiele zoetigheid van kandijsuiker.

11. EARLY SUMMER

Van: Stroom

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: Transatlantic Pale Ale

Neus: Granig, lichtjes hoppig met een toets van kruidigheid.

Glas: Lichtjes troebel, glazig donkergoud. Prima carbon.

Mond: Crispy met een volle body, toch licht mondgevoel. Carbon is ietsjes zurig/scherp in de mond. Gebalanceerde bitters die aangenaam afwezig zijn in de afdronk. Ietwat droge finish. Fijn brouwsel.

12. XX PALE GRAND CRU

Van: Sosab

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Foederbier – zuur

Neus: Zeer fruitige, aangename neus met sterke overtonen van appel. Iets in de geur doet denken aan wilde gisten.

Glas: Lijkt wat op appelsap van mooie rijpe rode appels, met belletjes in. Zeer heldere vloeistof.

Mond: Appel. Meer specifiek, appelciderazijn, maar dan niet onaangenaam. Prettig zurig-fruitig, met een lichtjes romige mouthfeel dankzij de belletjes. Medium body. Zeer aangename textuur, met een extra kick van smaak bij de afdronk. Heel subtiele bitters voor de geduldige, aandachtige proever. Heel prettig biertje voor verfrissing op een zomeravond, zeker als je graag een zuurtje lust.

Bierabonnement april 2022: twaalf gemengd

10. Want some more blueberry pie

Van: Galea Craft Beers

Alcoholpercentage: 11.5%

Schenktemperatuur: 10-13°C

Stijl: Double Imperial Pastry Stout

Neus: De korst van zoetige, versgebakken taart, met bosbessenconfituur.

Glas: Mooie, superdikke schuimkraag bij normaal schenken. Bijna als de crema van goede koffie. Donkerzwart van kleur.

Mond: Compleet naar verwachting en verbazingwekkend tegelijkertijd. Ondergemiddelde body en licht in de mond, maar tegelijkertijd enorm smaakvol. Gebrande mouten, vanille, en bij elk slokje (onmogelijk om snel te drinken) krijg je een geconcentreerde smaakervaring van bosbessentaart. Nazinderende maar niet overweldigende bitters in de afdronk. Fantastisch dessertbier om langzaam van te genieten. Let op, kan aanzetten tot een banketbakkersbezoek.

11. Heethoofd

Van: 9900

Alcoholpercentage: 8%

Schenktemperatuur: 8-10°C

Stijl: Strong Dark Ale

Neus: Weinig neus, zelfs tien minuutjes na het ontkurken.

Glas: Zeer donkerbruine vloeistof, doch niet echt zwart of volledig helder. Lichtjes ondergecarboniseerd.

Mond: Medium body en licht mondgevoel. Voornamelijk bitters, rijk maar niet overstated. Gebrande koffie. Subtiele zoetigheid van karamel aan het begin van elke slok. Iets van specifieke kruidigheid aanwezig, maar moeilijk om de vinger op te leggen.

12. Zeven zonden gula

Van: The Brew Society

Alcoholpercentage: 7.5%

Schenktemperatuur: 8-10°C

Stijl: Strong Dark Ale

Neus: Moeilijk om iets specifieks waar te nemen, weinig aromatische neus.

Glas: Donkerzwart bier, doch niet troebel. Uitstekend gebrouwen, je kan flink doorschenken zonder dat je kraag over de rand van je glas zal glijden, of te snel naar beneden zakt. Technisch uitstekend gebrouwen.

Mond: Wow, onmiddellijk geweldig vanaf de eerste slok. Rijk, vol, gelaagd bier. Zoetigheid die deels te danken is aan de rietsuiker. Rozijntjes in peperkoek, donkere chocolade, aangename bitters die balans brengen, subtiele romige schuimigheid. Alles is uitstekend in balans, en blijft maar lekkers prijsgeven. Niet te missen, absolute favoriet van Matthias Fluitmans.

Newsletter

© 2022 De Bierboer. All Rights Reserved.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Meer bier hier!

Verder winkelen