Maart en craft bieren – wat een geweldige combinatie. Zeker als je een maart krijgt waarin zomerse temperaturen boven de 21 graden bereikt worden, en een waanzinnig lekkere selectie van ambachtelijk gebrouwen bieren ontvangt zoals leden van Den BierenBond.
De wat nu? Geen nood, Den BierenBond is de nieuwe naam en formule voor ons verbeterde bierabonnement. Is het nog niet duidelijk hoe dit precies werkt? Klik dan hier om alles te weten te komen over het beste bierabonnement van België.
Bierabonnement maart 2022: zes blond
1. Pimp your rye
Van: De Feniks & EDiT
Alcoholpercentage: 7.8%
Schenktemperatuur: 7°C
Stijl: Saison
Zeer interessante collab van De Feniks met Italiaanse brouwerij EDiT.
Neus: Zeer sterke kruidigheid van de Sichuan peper met vleugjes van limoen en fruitigheid
Glas: Lichtjes troebel, goudbruin. Flink gecarboniseerd, opletten bij het schenken.
Mond: Mooie body van limoen aangevuld door aangename moutigheid met typische karamel en subtiele Madeira aroma’s. Tot slotte uitstekend uitgebalanceerd met subtiele bitters. Geslaagd experiment.
2. BELLE-FLEUR
Van: Dochter van de Korenaar
Alcoholpercentage: 6%
Schenktemperatuur: 5°C
Stijl: IPA
Een pure, intense hopervaring gemaakt door de meesterbrouwer van de Dochter van de Korenaar.
Neus: Typische aroma’s van Noble hoppen vermengd met meer citra en florale toetsen.
Glas: Mooi helder goudgeel. Prima carbonisatie en schuimkraag.Â
Mond: Lekker fris met uitgesproken smaken van verse hop: citrus en fruitige bloemigheid perfect in balans met rijke bitterheid. Prettige bubbeltjes. Ietwat droge afdronk, heerlijk dorstlessend. Top IPA.
3. Kayak the scandinavian fjords
Van:Â The Musketeers
Alcoholpercentage: 7.2%
Schenktemperatuur: 5-6°C
Stijl:Â Double IPA
Daar zijn The Musketeers weer met een uitstekend gemaakt “Bucket List” bier. Dubbel gehopt met Cryo hops en gefermenteerd met Noorse Kveik gist voor een verassend resultaat. Â
Neus: Overweldigend hopboeket met aroma’s van tropisch fruit – boventonen van mango en passiefruit en een subtiele ondertoon van banaan. Ook de grassige geur typisch voor Noble hops is duidelijk aanwezig.
Glas: Prima schuimkraag en carbonisatie. Mooi helder goudgeel.
Mond: Rijke bitterheid die mooi wordt uitgebalanceerd door de citrusachtige noten van de Kveik. Droge, cleane finish. Aangename alcoholischheid die de body wat extra vorm geeft.
4. halve gare
Van: 9900
Alcoholpercentage: 7.2%
Schenktemperatuur: 5-6°C
Stijl: Double IPA
Neus: Hoppige, fruitige aroma’s met vleugen van citrus en honing.
Glas: Bronsachtig, lichtjes troebel in het glas. Prima carbonisatie en schuimkraag.
Mond: Subtiele hoppigheid met licht zoete toets. Schuimig doch niet te zwaar van body. Hoewel Halve Gare werkt met 85 IBU, zijn deze bitters niet overdreven in de smaakervaring. Aangenaam understated en belonend voor de geduldige proever. Subtiele zurigheid á la passievrucht in de afdronk.
5. Yak sichuan KVEIK
Van: Stroom
Alcoholpercentage: 7%
Schenktemperatuur: 5-6°C
Stijl: Norwegian Farmhouse Ale
Leuk experiment met Sichuan peper en Kveik gist van Stroom. Opvallende kunst op het blikje van de hand van Jerome David – een afbeelding van de befaamde krijger Geoffroy a la grand dent de Lusignan.
Neus: Zeer sterke limoengeur – doet enorm denken aan Desperados.
Glas: Matig troebel met een goudgele kleur. Ietwat aan de lage kant qua carbonisatie, goed doorschenken voor een mooie schuimkraag.
Mond: De body van deze Farmhouse Ale wordt net zoals de neus gedomineerd door citrusaroma’s van limoen. De body is licht en fris, met een mooie droge finish. In de nasmaak proeven we ook subtiele hopbitters. De alcohol komt niet overdreven aan bod in de smaakbeleving terwijl er toch 7% aanwezig is. Zeer interessante, vlot drinkende creatie.
6. tipsy gold
Van: Gebroeders Hermans
Alcoholpercentage: 7.5%
Schenktemperatuur: 6°C
Stijl: Tripel
Deze pittige tripel is een ode aan Jos Hermans, originele bezieler van het Tipsy bier. Het huidige recept is getweaked door de 19-jarige achterkleinzonen, en verrijkt met een subtiele toets van honing om de bitterheid wat meer te balanceren.
Neus: Typische kruidige aroma’s van een goede tripel met fruitige aroma’s van banaan.
Glas: Mooi goudgeel in het glas, zéér lichtjes troebel. Prima carbonisatie en schuimkraag.
Mond: Lekkere, goedgemaakte tripel die inderdaad de zoetigheid en bitters mooi in balans brengt. Heerlijk degustatiebiertje voor een luie zondagnamiddag.
Bierabonnement maart 2022: zes gemengd
4. terre noir
Van: Galea Craft Beers
Alcoholpercentage: 8.5%
Schenktemperatuur: 8-9°C
Stijl: Dark Saison
Hier stonden we voor het proeven ietwat twijfelachtig tegenover, maar aan het einde van de 11 AM testing session was dit een duidelijke aanrader voor elke bieravonturier. Absoluut geslaagd.
Neus: Overwegend moutigheid typisch voor een stout, met noten van espresso en peperkoek. Ondertonen van banaan en kruidigheid.
Glas: Donkere kleur doch zeer helder in het glas. Prima carbonisatie en schuimkraag.
Mond: Typische moutige smaken en aroma’s die je zou verwachten van een stout, maar met de lichtere, kruidig / fruitige body van een saison. Warme, aangenaam alcoholische afdronk. Topper!
5. Milk STOUT
Van: Broers
Alcoholpercentage: 9%
Schenktemperatuur: 8-10°C
Stijl: Milk Stout
Een nagenoeg perfecte milk stout.
Neus: Lekker moutige aroma’s van donkere chocolade en koffie met een subtiele lactosegeur.
Glas: Diepzwart doch helder in het glas, prima carbonisatie en schuimkraag.
Mond: Volle, rijke smaak van chocolade en romigheid. Understated melkzuur. Aangename afwezigheid van bitters in de afdronk.
6. RED ALE
Van: Gulden Spoor
Alcoholpercentage: 6%
Schenktemperatuur: 7°C
Stijl: Belgisch Amber
De interessante interpretatie van een “Red Ale” van Brouwerij Gulden Spoor.
Neus: Typisch moutige karamel, gecombineerd met subtiele zurige tonen die je van een amber bier verwacht.
Glas: Zeer helder dieprood in het glas, richting bruin. Perfecte carbonisatie en schuimkraag.
Mond: Intens en rijk, maar ook zeer aangenaam zurig. Doet denken aan gepekelde ajuin. Ook duidelijk aanwezige kruidige rokerigheid. Verrassend veel smaak en body voor een bier met maar 6% alcohol.
Bierabonnement maart 2022: twaalf blond
7. guka blond
Van: Verhodema
Alcoholpercentage: 6%
Schenktemperatuur: 5-6°C
Stijl: Belgisch Blond
Neus: Hoppige bloemigheid, medium intens.
Glas: Zeer helder, licht geel. Normale carbonisatie.
Mond: Schuimige aanzet met een lichte body. Lekker fris. Gekarakteriseerd door understated bitters, met een iets zoetere maar heel subtiele afdronk die doet denken aan honing.
8. Tripel Johanna
Van: Blommeclaes
Alcoholpercentage: 8.5%
Schenktemperatuur: 6°C
Stijl: Belgische Tripel
Neus: De eerste minuut of twee na het schenken doet de geur – op een niet onaangename manier – denken aan dierlijke vetten. Na enkele minuten komt een subtieler boeket van hopbloemigheid naar boven.
Glas: Goudgeel, lichtjes troebel. Prima carbon, normaal schenken voor een goede kraag.
Mond: Lichtjes schuimend met een solide body, overwegend florale smaak. Aangenaam, zacht hopbittertje in de nasmaak. Toetsen van alcoholischheid – het blijft natuurlijk een tripel.
9. Saison classic
Van: Stanium
Alcoholpercentage: 6.1%
Schenktemperatuur: 5°C
Stijl: Saison
Neus: Heel weinig neus. De aroma’s die wel te vinden zijn doen denken aan hout en verse boomhars.
Glas: Zeer donker oker van kleur, medium troebel. Schuimt vlot met speelse belletjes aan de zijkant van het glas.
Mond: Schuimig en aangenaam zurig. Doet denken aan een kruidige cider met het zuur van groene appel en druiven. Subtiele zoetigheid van rozijnen. Nauwelijks te onderscheiden bitters die weg hebben van cranberrysaus. Heel fruitig en fijn drinkend biertje.
10. Beerbird ipa
Van: Beerbird
Alcoholpercentage: 7%
Schenktemperatuur: 6°C
Stijl: Indian Pale Ale
Neus: Zeer rijke neus. Mooi in balans tussen aromatische Noble hops en aangename fruitgheid.
Glas: Helder donkergoud in het glas. Prima carbonisatie – normaal schenken voor een goede kraag.
Mond: Goede body vanaf de eerste teug, zonder zwaar te zijn. Vol van prettige hopbitters ondersteund door een aanwezige fruitigheid. Zeer goed in balans met een clean finish. Uitstekend gemaakte IPA.
11. Cuvée Mam'zelle
Van: De Leite
Alcoholpercentage: 8.5%
Schenktemperatuur: 6-8°C
Stijl: Blond Sour Barrel Aged
Pronkstukje van De Leite. We hebben verschillende mensen die helemaal niet van zuur houden laten mee proeven, en ze waren stuk voor stuk aangenaam verrast. Favoriet van Matthias Fluitmans deze maand.
Neus: Niet bijzonder uitgesproken. Je bemerkt wel de aanwezigheid van wilde gisten en hout.
Glas: Mooi roodgoud in het glas, helder. Een beetje doorschenken voor een goede schuimkraag.
Mond: Eerste teug: “Holy $#*! dit is lekker”. Rijke, complexe intense zurigheid die drijft op kleine pareltjes. Perfect onderbouwd door een subtiele, moutige zoetigheid die doet denken aan karamel. De geduldige proevers vrijwaren ook fruitige toetsen van hop. Gevolgd door een zeer cleane afdronk met de onmiskenbare aroma’s van de rijpingsvaten.Â
12. BREWER's GOLD IPA
Van: Broers
Alcoholpercentage: 7.5%
Schenktemperatuur: 6°C
Stijl: Belgian IPA
Eerste in de Belgian IPA Series van Brouwerij Broers.
Neus: Doet denken aan een dennenbos in de winter, met vleugjes van vochtig mos. Zeer frisse aroma’s met subtiele toetsen van meer fruitige hop.
Glas: Prachtige gelaagde kleur van gezouten karamel, volledig troebel. Gistrestjes op de bodem
Mond: Volle en ronde body, heel dik. Zeer fijne schuimige belletjes. Complexe bitters die niet overstated zijn. Heel subtiele zoetige ondertonen die doen denken aan rabarber. Clean finish.
Bierabonnement maart 2022: twaalf gemengd
10. Arvaria tripel
Van: Verhodema
Alcoholpercentage: 7.5%
Schenktemperatuur: 6°C
Stijl: Donkere Tripel
Neus: Beperkt waarneembaar, de vleugjes die we opvangen doen vooral aan karamel denken.
Glas: Roodroestbruin, zeer helder. Een uitzonderlijk mooie en complexe kleur die het concept van “Edele cola” oproept met een toets van rode wijn.
Mond: Aanvankelijk zurig, daarna bittere chocolade. De tweede slok is heel anders en geeft behoorlijk wat kruidigheid prijs. Licht drinkend met een zekere frisheid in de smaak. Slechts zeer subtiel alcoholisch voor 7,5% alcohol.Â
11. STIEN DUBBEL OAKED
Van: Stien
Alcoholpercentage: 6.1%
Schenktemperatuur: 6-7°C
Stijl: Belgische Dubbel x Oaked
Neus: Duidelijke toetsen van mouten met een vleugje karamel en hout.
Glas: Mooi roodbruin in het glas, heel lichtjes troebel. Prima carbonisatie.
Mond: Prima body doch licht drinkbaar. Karamel gevolgd door subtiele donkere chocoladebitters. Prettige afdronk met wat vanille in voor de opmerkzame proever.
12. Gruut amber
Van: Gruut
Alcoholpercentage: 6.6%
Schenktemperatuur: 6-8°C
Stijl: Engelse Pale Ale (traditionele methode)
Neus: Voornamelijk typische moutigheid met koffie, karamel en chocolade. Daarnaast ook bijzonder kruidige neus, doch moeilijk een vinger te plaatsen op de exacte geuren.
Glas: Helder dieprood/roestrood richting bruin. Normale carbonisatie.
Mond: Karamel domineert de smaakervaring. Qua body zit er heel wat pittigheid in, met toetsen van peper en kruidnagel. De afdronk bevat hints van citrus, maar vooral karamel die terugkeert en lang, aangenaam nazindert. Zeer prettig degustatiebier.