bier abonnement juni 2022

Bierabonnement juni 2022

In juni proeven we voor het eerst écht van de zomer. Heerlijke blonde bieren allerhoppe, fruit van eigen bodem in fles en blik, en absolute snoepertjes van donkere bieren om lang van te genieten. Wat een smaakfestijn weer. Den BierenBond levert naar gewoonte genot en oogst jolijt bij elk lid. Je zou voor minder een goei stukske vlees, halloumi of tempeh op de barbecue gooien, je partner eens lekker op de billen kletsen en wat gerstenat je smaakpapillen laten verwennen.

Even een *ahem* refresher nodig over Den BierenBond? Klik dan hier om alles te weten te komen over het beste bierabonnement van België.

Bierabonnement juni 2022: zes blond

1. LADDERLOPER

Van: Brouwe Bier

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6°C

Stijl: Belgisch blond

Ladderloper is het eerste bier van de jonge Wevelgemmeling Marius Santy. Een van de gebruikte hoppen is de speciale Nelson Sauvin (die doet denken aan de Sauvignon Blanc druif), eerder bij Den BierenBond te proeven in Grape Me.

Neus: Vanalles aan de gang, maar doet eigenlijk denken aan een saison. Onmiskenbare citrusaroma’s van de Citra hop. Druiven / witte win ook duidelijk aanwezig.

Glas: Geeft een mooie schuimkraag die niet te snel terugtrekt, met een normale schenking. Qua kleur: diep oranjeachtig / goud, Typisch voor de Nelson Sauvin. Dit biertje zit behoorlijk volgepropt met hop, dus ook wel wat troebel in het glas.

Mond: Qua smaak doet het denken aan een Saison, maar dan zonder typische fruitigheid en zelfs zurigheid die je verwacht van een Saison. Het is een Belgisch Blond bier qua stijl, maar het heeft ook tamelijk wat bitters die zelfs blijven hangen. Ze zijn niet overdreven uitgesproken, maar wel duidelijk aanwezig.

Zeker geen doordrinker te noemen, maar je kunt het wel relatief vlotjes drinken. Aangenaam knapperig, evenwichtig, maar ook met een lichtjes droge finish – zodat je snel de volgende slok wilt. En die volgende slok is weer fruitig, verfrissend – gevolgd door aanhoudende bitters en de droge finish. En daar is de volgende slok weer, die wel steeds terug belonend is.

Eigenlijk gewoon een uitstekend gebrouwen bier, perfect als koel drankje op een hete zomeravond. Schol!

2. Broodbier Aldo

Van: Gistgeest

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Lekker granige geur, lichtjes moutig. Niet overdreven qua neus.

Glas: Mooi donkergoud in het glas, lichtjes troebel. Normaal gecarboniseerd.

Mond: Enorme vooruitgang op de eerste editie van dit bier, dat we desondanks sterk genoeg vonden om op te nemen in Den BierenBond. Waar de eerste editie eerder als een stevige, iets rijkere pils binnenkwam die lekker crispy en fris was, is deze tweede oplage een fantastische smaakbom geworden. Zeer rijke, mooi gebalanceerd body met een medium mouthfeel.

Lekker zoetig zonder overdreven te zijn, en ook aangenaam moutig en granig. Je wordt aan het begin van elke slok even kort geteased door een specifieke smaak, die later in de teug opeens terug volop aanwezig is. Matthias Fluitmans ervaarde deze smaak als een soort van gerijpte, zachte Franse kaas – we schrijven dit toe aan het gebruik van “gered” zuurdesembrood in het recept. Heerlijk!

3. Groten Deust

Van: Antwerps brouwinitiatief

Alcoholpercentage: 10.5%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl:  Triple hopped

Gemaakt met water, gerstemout, hop, gist, en rietsuiker.

Neus: Neus is relatief beperkt. Er is een vleugje hop, een klein beetje bananengeur. Een beetje wat je zou verwachten van een typische Belgische tripel, maar gewoon heel, heel subtiel aanwezig.

Glas:  We hebben met een normale schenking een normale schuimkraag, dus koolzuur is uitstekend. Donker diep goud en lichtjes ondoorzichtig, maar niet troebel.

Mond: Dit is lekker. Erg zoet: typisch rijpe banaan, met lichte mouthfeel. Zeer rijk van smaak. Overwegend zoete body, maar er zijn wat bitters aanwezig. Hopbitters als een mooie onderstreping van de body. Er is een heel klein beetje granigheid maar het is niet te veel. Subtiele zuurtjes van het carbon. Een lichtjes droge afdronk. Heel clean.

Drink zeeeer vlotjes dankzij de mooie balans en fijne smaken, wat gevaarlijk is voor een 10,5%. Uitstekend gemaakte tripel waar je ongetwijfeld lijp van gaat als je er teveel koud van hebt staan.

4. Suzanne

Van: Hedonis

Alcoholpercentage: 5%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Saison 

Rauw, ongefilterd, suikervrij bier. Mét speltmout en Hallertau Blanc hop. En euh, ons Suzanne is een blondine.

Neus: Heerlijk hopboeketje, wel eerder grassig hoppig (nobelhops) dan bloemig.

Glas: Heel voorzichtig uitschenken, we kregen aanvankelijk een glas voor 90% gevuld met schuim. Mooie gouden kleur in het glas, doch lichtjes wazig. Soort van bevreemdend, want de vloeistof lijkt op zicht helder maar is toch niet helemaal transparant. Weird but also cool.

Mond: Heel licht in de mond en tegelijkertijd voelt de body vol en rijk, wat erg lekker is. Onmiddellijke bitters, een beetje fruitigheid. Ook wat karamel. maar subtiel. Erg mooi gebalanceerd. Lekker verfrissend, echt lekker verfrissend, je merkt meteen dat er pilsmout gebruikt is. 

Best wel intense hopbitters, maar ze blijven niet te lang hangen, ze zijn niet overweldigend. Dus dat is leuk. En dan opeens daartussenin, fruitigheid, een klein beetje zoetheid, waarschijnlijk de karamel. En dan heb je een cleane, soort van van droge afdronk met een klein beetje van aanhoudende bitterheid. Het is lekker, maar je wilt wel de volgende slok nemen. Best wel een makkelijke drinker, vooral in de zomer.

5. Sabro

Van: Tourette Brewing

Alcoholpercentage: 5.2%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Pale ale

Deze Pale ale zet de Sabro hop van Yakima Chief Hops volledig in de schijnwerpers. Er is slechts een klein beetje Magnum gebruikt naast deze herdoopte Neomexicanus.

Neus: Hoppig, zeer intens floraal. Unieke, nieuwe geur voor mij.

Glas: Zeer bleek geel, bijna zoals de maan. Erg heldere vloeistof met medium belletjes. 

Mond: Sterk gecarboniseerd, erg intens bruisend mondgevoel. Qua smaakervaring overwegend bitter met een fruitige ondertonen van citrus. Vrij ongecompliceerd biertje, een duidelijke kennismaking met de Sabro hop. Eerder een aromatische variant die minder krachtige smaken lijkt te produceren. Benieuwd naar meer.

6. Zeven Zonden Ira

Van: Brew Society

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Belgisch wit

Ira is een brutaal tarwebier met een kwade kruidigheid dat uitdrukking wil geven aan de meest vernietigende aller zonden: de woede. 100% biologisch!

Neus: Lekker aromatisch met citroen en limoen, met een kruidigheid die doet denken aan het zuiden van Frankrijk.

Glas: Mooi goudgeel in het glas, best wel troebel. Perfecte hoeveelheid carbon.

Mond: Heerlijk fris met een volle, kruidige body en een licht mondgevoel. Verrassende, lang nazinderende kruidigheid die gelaagd en complex is. Een combinatie van gember en lavendel vormt de zeer specifieke overtoon, maar elk slokje geeft wat extra’s prijs. Subtiele bitterheid en essentie van munt drijven op zachte belletjes. Wederom een zonde om hier niet volop van te genieten.

Bierabonnement juni 2022: zes gemengd

4. that's miss Brown to you

Van: De Feniks

Alcoholpercentage: 6.9%

Schenktemperatuur: 8°C

Stijl: Brown ale

Neus: Heel delicate, lekker smeuïge chocolade. 

Glas: Lipton Ice Tea, maar dan troebel. Carbonisatie wat inconsistent, kan wat licht zijn maar ook flink bruisen.

Mond: Lekker verwennertje met een mix van smeuïg, donker, lichtjes zoet gebak en kwalitatieve 60-70% chocolade uit Oost-Afrika. Subtiele zuurtjes. Heerlijk bij een sorbet van rood fruit. Weeral een top brouwsel van De Feniks.

5. Brunette de Bethe

Van: Chateau-Les-Abys

Alcoholpercentage: 9%

Schenktemperatuur: 10-11°C

Stijl: Strong Brown Ale

Neus: Slechts weinig neus, subtiele karamel.

Glas:  Heldere roestkleur in het glas, coca cola. Zeer laag in carbon, zo goed als geen schuimkraag met een normale schenkmethode.

Mond:  Lekker kruidige body, met een afdronk van bitters en zurigheid. Mooi gebalanceerd, volle body maar toch licht mondgevoel en ietwat droge afdronk. Na verloop van tijd proefden we een toets van granig zuurdesembrood.

6. Zure Van Tildonk - pruimen

Van: Hof Ten Dormaal

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 5-8°C

Stijl: Sour Saison

Zoals alle biertjes van Hof ten Dormaal zoveel mogelijk met lokale, zelfgeproduceerde ingrediënten vervaardigd.

Neus: Meer typische Saison dan pruimen. Zurig, lichtjes fruitig.

Glas: Overduidelijk de kleur van pulp van ruipe pruimen, donker oranje, bruinig, troebel in het glas. Zo goed als geen schuimkraag, typisch wanneer er veel fruit gebruikt wordt.

Mond: Absoluut een Saison qua algemene smaak, fruitig, zurig maar niet overdreven. In tegenstelling tot de afwezige schuimkraag voelen we in de mond wel wat bubbels, wat aangenaam is gezien het de smaken wat laat drijven en makkelijker te onderscheiden maakt. Ik mis wat subtiele zoetigheid om alles in balans te brengen, ook al ben ik erg fan van zuur.

Smaakt meer naar zure rode appels of onrijpe frambozen / rode bessen dan pruimen, vermoedelijk omdat de typische smaak van pruimen eerder zoetig is. Over het algemeen zeer aangenaam biertje, lekker verfrissend en smaakvol voor een warme zomerdag. Geen doordrinker, eerder om aan een normaal tempo aan te tutteren.

Bierabonnement juni 2022: twaalf blond

7. POMpeL moose

Van: De Mortselarij

Alcoholpercentage: 6.2%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Citra Summer Ale

Neus: Citrus. Zowel citroen/sinaas als de duidelijk aanwezige pompelmoes.

Glas: Licht goud, rozig bier. Zeer troebele vloeistof.

Mond: Uitstekende carbonisatie, wat verrassend is voor een fruitig bier. Overwegende smaak van ietwat bittere pompelmoes, met subtiele ondertonen van andere citrusvruchten. Voor de rest een lekker licht, crispy, blond bier. Prima gemaakt, vlotte doordrinker die de dorst goed lest.

8. The Dungeon Master Series II

Van: t Hofbrouwerijke

Alcoholpercentage: 4%

Schenktemperatuur: 4-5°C

Stijl: Fruitbier

Neus: Overwegend citrus in de neus, ietwat pittig.

Glas: Zeer licht geel in de glas, denk ice tea green qua kleur. Wel wat carbonisatie aanwezig maar geen schuimkraag met een normale schenkmethode.

Mond: Licht mondgevoel met een medium body qua smaak. Lekker frisse, rijke zurige smaak met een subtiele hint van kaas. Heel mooi in balans, en zeer licht drinkbaar. Uitstekend gemaakt biertje, perfect voor een warmere dag.

9. kerel Yuzu saison birthday edition

Van: VDBCK

Alcoholpercentage: 5.5%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Fruited Saison

Speciale Saison gebrouwen voor de verjaardag van VDBCK brouwerij. Er werd gebruik gemaakt van yuzu, wat een typische citrusvrucht is in Oost Azië. Lekker, maar zacht van smaak.

Neus: Flink aanwezige neus, heerlijk florale fruitigheid. Als je een doos over je hoofd zou plaatsen kan je je middenin een boomgaard tijdens het hoogseizoen wanen. Zalig.

Glas: Perfect helder gele vloeistof, niet echt goudkleurig. Flink geschonken en toch slechts een beperkte schuimkraag die zo goed als volledig verdween na 30 seconden. Flink schenken dus!

Mond:  Subtiele, citrusachtige fruitigheid die niet zoet is – dit is de Yuzu. Gebalanceerd met aangename hopbitters die wat blijven hangen. Licht mondgevoel met wat schuim, medium body. Niet super complex of gelaagd, gewoon een mooi gebalanceerd samenspel van zachte fruitigheid en aangename hopbitters. Lekker doordrinkertje, dankzij de ietwat droge finish in combinatie met de verfrissende citrus. Goed koud zetten en flinke teugen nemen, mmm.

10. BOUTS

Van: Hof Ten Dormaal

Alcoholpercentage: 4.5%

Schenktemperatuur: 5°C

Stijl: Witbier

Gemaakt met water, gerstemout, tarwe, rogge, spelt, haver, hop, suiker en gist. Quasi het volledig assortiment aan granen passeert de revue – en naar gewoonte van Hof ten Dormaal komt bijna alles uit zo lokaal mogelijke productie.

Neus: Niet super aanwezig, maar wel erg granig – niet verbazend.

Glas: Lichtgoude vloeistof, best wel troebel. Prima schuimkraag met dicht op elkaar gepakte bubbeltjes met een normale schenktechniek. 

Mond: Overduidelijk een witbier, maar met veel karakter en vanalle granige extra’s. Je proeft ook een heel subtiel zuurtje dat van het koolzuur komt, en wat understated hopbitters die alles mooi uitbalanceren. Medium mondgevoel met intens granige body. Lichtjes droge finish, maar niet droog genoeg om het zeer vlot drinkbaar te maken. Heel veel te ervaren voor een bier dat zo laag is in alcohol. Als je van wit houdt en op zoek bent naar meer is dit he-le-maal voor jou.

11. Moustache

Van: Moustache

Alcoholpercentage: 7.9%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Beperkt aanwezige neus, wat subtiele hoppigheid.

Glas: Donker, donker goud, met een soort van matte schijn. Erg ondoorzichtig maar niet troebel. Normale carbonisatie.

Mond: Prachtig rijke smaak, medium tot zelfs zware body. Aangename zoetigheid die niet echt karamelachtig is, eerder fruitig. Toetsen van hop. Bitters in de nasmaak die intens zijn zonder te overmeesteren. Heerlijk in balans en lekker rijk, eentje om lang van te genieten.

12. EMIEL WILD WIT

Van: Family Man Brewing Co

Alcoholpercentage: 4.5%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Witbier

Neus: Zachte doch zeer duidelijk afgelijnde geur waar moeilijk een exact woord op te kleven valt.

Glas: Zeer troebel in het glas, wittig bier met een zweem van geel. Eerste geut was wat te hoog in carbon, daarna prima.

Mond: Lichte mouthfeel en body. Beetje schuimig, milde granige smaak. Klein beetje zurigheid van de carbonisatie. Subtiel bittertje in de nasmaak. Lekker makkelijk, ongecompliceerd biertje met een laag alcoholpercentage.

Bierabonnement juni 2022: twaalf gemengd

10. Tina sterk donker

Van: Family Man Brewing Co

Alcoholpercentage: 9%

Schenktemperatuur: 10-11°C

Stijl: Belgisch Sterk Donker

Neus: Zeer granig, broodachtig. Donker, lichtjes smeuïg roggebrood.

Glas: Een klein beetje ondergecarboniseerd. Karamelkleur, roestig bruin maar met een heldere vloeistof.

Mond: Zoet. Licht mondgevoel, maar medium zware body. Zeer zoete, broodachtige smaak. Lekker romig ook. Heel klein beetje zuur, zo goed als geen bitters wat toch apart is voor een donkerder bier. Over het algemeen heerlijk zoet en snoeperig, njam!

11. SHOut STOUT

Van: Mortselarij

Alcoholpercentage: 10%

Schenktemperatuur: 11-12°C

Stijl: Stout

Neus: Zachte neus, aroma’s van gebrande mouten.

Glas: Volledig donker zwart. Heldere vloeistof maar uiteraard volledig ondoorzichtig. Perfecte schuimkraag zelfs met een flinke schenktechniek. Ziet er lekker romig uit, zoals crema van koffie.

Mond: Heerlijk volle, rijke body. Zachte, aangename bitters vloeien onder een stropigere zoetigheid, mooi in balans. Fluweelzachte gebrande mouten. Lichtjes zurige sensatie van het carbon. Een uitstekend gemaakte stout waar je van kunt blijven drinken.

12. coffee and beer are my 2 best friends

Van: Brambrass

Alcoholpercentage: 10%

Schenktemperatuur: 11-12°C

Stijl: Imperial Double Porter

Neus: Gebrande koffiebonen, nootjes en mokka.

Glas: Donkerzwarte, heldere vloeistof. Beetje ondergecarboniseerd.

Mond: Bier. Koffie. Bier? Of koffie? Beiden. Lekker moutig zoet, rijke, volle body die balans brengt tussen bitters en een zoete, smeuïge mokkakoffie. Aangenaam langzaam van blijven genieten, elke slok verwent.

Newsletter

© 2022 De Bierboer. All Rights Reserved.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Meer bier hier!

Verder winkelen