Bierabonnement juli 2022

Juli krijgen van De Bierboer in jullie.,. wacht, ‘t is omgekeerd. Sorry, door de hitte krijgen we de hersenpan niet meer volledig verkoeld. Al helpen de heerlijke brouwsels in de selectie van Den BierenBond deze maand wel enorm. 

Wat was Den BierenBond ook weer? Kijk, zelfde probleem. We gaan gewoon onszelf van een paar maanden terug aan het woord laten daarover. Lees hier maar eens goed voor alle details over het beste bierabonnement van België.

En dan nu: vloeibare verkoeling. Schol!

Bierabonnement juli 2022: zes blond

1. TriplE JOE

Van: Stokhove

Alcoholpercentage: 8%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Tripel 

Neus: Onmiskenbare, krachtige geur van fire water. In your face, brutaal, ongefilterd.

Glas: Een lichte karamelkleur, maar volledig ondoorzichtig, best wel troebel en weinig glans. Als je wat licht onderaan het glas schijnt krijg je eerder een winters oranje soort kleur. Zelfs met flink doorschenken krijg je amper een schuimkraag, en die trekt heel snel weg. Laag in carbonisatie dus.

Mond: Infused met ruwe, huisgestookte whisky, en dat proef je! Medium mondgevoel met een medium body, een beperkte hoeveelheid kleine belletjes. Lichtjes granige smaak als ondertoon van de body. De smaak van whisky valt niet echt een overtoon te noemen, gezien de volledige smaakervaring sterk homogeen is. In tegenstelling tot een mature whisky die wat werk vereist om de subtiliteiten eruit te teasen, krijg je hier echt een de typische hoofdsmaak van whisky, vermengd met een typische tripel. Banaan, eikenhout, alcohol. Niets te complex, wel zéér lekker. Aanradertje.

2. BOER WILLEM TRIPEL

Van: Badkuipbrouwers

Alcoholpercentage: 6.9%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Tripel

Neus: Lekker floraal boeketje van subtiele, jonge lentebloesems.

Glas: Donker gouden kleur. Niet echt wazig maar toch enigszins ondoorzichtig. Fatsoenlijke schuimkraag met een normale schenkwijze.

Mond: Medium body en mondgevoel. Typische kernsmaak van een Belgische tripel volledig in stijl: toetsen van banaan en ander geel fruit. Niet te schuimig. Tegelijkertijd krijg je een soort van zeldzame pittige bitterheid, die perfect als contrapunt werkt. Er valt ook een zeer subtiele zuurheid uit te vissen. De gecombineerde smaak is zeer uitgesproken, maar onmogelijk om een enkel woord op te plakken. Uitermate interessant brouwsel.

3. Cruise in a cadillac IPA

Van: The Musketeers

Alcoholpercentage: 3.5%

Schenktemperatuur: 4-5°C

Stijl:  Session IPA

Bucketlist series biertje van onze vrienden De Musketiers. Gedryhopt met hergisting in de fles. Gebrouwen met  gerstemout, havermout, hop en gist.

Neus: Heerlijk bloemig hopboeket met tonen van mandarijn en citrusvrucht.

Glas:  Bijna volledig witte vloeistof, nauwelijks hints van geel. Lichtjes troebel met een normale carbonisatie en schuimkraag.

Mond: Lekkere lichte, frisse body met een medium mondgevoel te danken aan de hop en romige bubbeltjes. Proeft als een pale ale, maar met subtiele hopbitters die niet blijven nazinderen. Florale noten als ondertoon. De afdronk is zelfs lichtjes droog: een fijne doordrinker. Heel fijne voor IPA-fans die geen mokerslag van bitters willen.

4. JUICY BLOND

Van: Punaise

Alcoholpercentage: 5.5%

Schenktemperatuur: 4-5°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Beperkt aanwezig, niets dat uitgesproken te onderscheiden valt.

Glas: Bijna roestachtig, en erg wazig. Zo goed als volledig ondoorzichtig. Behoorlijk interessant voor zo’n relatief licht gekleurd bier. Goed opletten met het schenken, de aanvankelijke scheut vulde een 33cl glas volledig met schuim. 

Mond: Een lichte body met een medium mondgevoel. Koolstof is duidelijk aanwezig. Best wel een understated soort bier. Er is een klein beetje zoetigheid aanwezig, maar niet te veel. Hetzelfde geldt voor de bitters, en ze blijven niet lang hangen. Een zeer subtiele nasmaak van ietwat scherp zuur.

Een boventoon van… ik denk dat fruitigheid de beste manier is om het te beschrijven. Fruitig, sappig. Subtiel, maar toch sterk aanwezig. Ik weet niet hoe ze het zo hebben gekregen. De naam is zeker treffend gekozen. Dit is een zeer gemakkelijk genietbaar bier, je hoeft niet te hard werken, en je krijgt een beetje van alles: een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje bitter en ten slotte een subtiele sappigheid. Njam.

5. Ginger No 2018

Van: Sulzbacher’s

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 5°C

Stijl: Ginger beer

Een rariteit op talloze manieren. Gebrouwen met Antwerps water gewonnen uit de lucht in postcode 2018. Volledig glutenvrij. Van een Joodse brouwerij en dus volledig Kosher. Bevat lokaal geproduceerde honing. Het potentieel voor Untappd medailles is eindeloos.

Neus: Niet super uitgesproken, maar je ruikt de gember echt wel.

Glas: Bijna fluorescerend geel, quasi volledig helder. Sterk beperkt carbon.

Mond: Lichte body met licht mondgevoel. Gember is een behoorlijk krachtig ingrediënt om mee te werken, en kan al snel heel scherp smaken. Dat is hier niet het geval: er is exact de juiste hoeveelheid gebruikt om lekker af te smaken van het bier, zonder daarbij te overweldigen. Heel mooi in balans. Daarnaast ontwaar je nog de subtiele toets van de honing. Zeer rechtuit, eerlijk bier.

6. WHITE TIES

Van: De Mortselarij

Alcoholpercentage: 5.2%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Slechts beperkt waar te nemen.

Glas: Absoluut perfecte schuimkraag. Zo goed als volledig witte vloeistof met slechts een vleugje geel. Heel lichtjes troebel.

Mond: Medium-lichte body met een medium mondgevoel. Behoorlijk schuimig in de mond. De overtoon is vooral granig met wat bitters, die blijven echter niet hangen. De schijnwerpers horen op de ondertoon: een zeer aangename, zurig-fruitige smaak die aan druiven doet denken. Ook nog wat noten van citrus. Plezierig biertje dat smaakt naar meer.

Bierabonnement juli 2022: zes gemengd

4. maitre quad

Van: De Meester

Alcoholpercentage: 9.5%

Schenktemperatuur: 11°C

Stijl: Quadrupel

Neus: Overduidelijk rood fruit en mout.

Glas: Volledig ondoorzichtig, bruin, heel lichtjes troebel.

Mond: Stevige body, medium mondgevoel. Aanzet van bitters die al snel de zaal geeft aan een verrassende combinatie van prettig zuur en moutige zoetheid. Heel mooi uitgebalanceerd en toch best wel intens. Meesterlijke quad!

5.Waase Kriek

Van: Boelens

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl: Kriek

Neus: Verrassend weinig neus voor een kriek. Daarnaast wel typisch.

Glas: Rijpe rode besjes. Best wel troebel in het glas. Normaal gecarboniseerd.

Mond:  Medium-lichte body met een zacht mondgevoel. Absoluut geen typische kriek; relatief weinig uitgesproken zoet en zuur te smaken. In plaats daarvan, een ietwat schuimige body die proeft naar vermaakt rood fruit met wat bittertjes in. Metaalachtige nasmaak. Niet te missen voor al wie z’n definitie van wat een kriek kan zijn wel eens wil verrijken.

6. koboi forest

Van: Koboi

Alcoholpercentage: 6.9%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: Sour Fruited

Neus: Lekker fruitig.

Glas: Bloedrood in het glas, heldere vloeistof maar ondoorzichtig. Relatief mooie hoeveelheid carbonisatie voor zoveel fruit te bevatten.

Mond: Medium body met een licht mondgevoel. Heerlijk juicy met relatief weinig prik. Een subtiele, soort van bittere zoetheid die onmiskenbaar van de granaatappel komt. Lekker smaakvolle boswandeling die flink van zich laat hijsen. Mét cowboyhoed aan.

Bierabonnement juli 2022: twaalf blond

7. 2manytripls

Van: Stroom x De Mederie

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Hoppy Tripel

Neus: Typisch granige/fruitige noten van een blond biertje, maar zeer ingetogen.

Glas: Diep geelgouden kleur. Niet wazig, meer een ondoorzichtbare glans. Lichtjes ondergemiddeld carbon.

Mond: Medium mondgevoel met een medium body. Qua smaak is het lekker bitter, de hop neemt zonder aarzelen en stevig het voortouw. Daardoor wordt de typische banaanzoete smaak van een Belgische tripel naar de achtergrond geduwd, hetgeen voor een zeer interessante smaakervaring zorgt.

De bitters zijn prominent, maar niet te overheersend. Ze zijn sterk, maar niet overheersend, en ze blijven zeker hangen in de nasmaak. De afdronk is lekker zacht en nat – zeker geen droge afdronk. Niet te missen proevertje voor wie zowel van tripel als hop houdt. 

8. SCHUPPENAAS BRETT

Van: Het Nest

Alcoholpercentage: 6.5%

Schenktemperatuur: 8-10°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Nauwelijks te ontwaren, heel subtiele noten van een Brett-zuurtje.

Glas: Perfect carbon. Heldere geelrode kleur, bijna zoals een mooie Earl Gray thee.

Smaak: Lichte body en mondgevoel. Overtoon van intense witloofbitter die lang na blijft zinderen. Zeer subtiele ondertoon van het geuze-achtige zuurtje geproduceerd door de Brettanomyces gist. Frisse toetsen van pompelmoes. Mag ietsjes warmer gedronken worden dan een typisch blond bier om de smaken beter uit te laten komen.

9. RENé blond

Van: René

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl: Belgisch Blond – Tripel hopped

Neus: Aangenaam, gevarieerd hopboeketje.

Glas: Helder goudgeel in het glas, mooie schuimkraag met normale schenkmethode.

Mond: Medium body met medium mouthfeel. Behoorlijk wat schuim, maar gelukkig voelt het romig aan. Overwegend bittere, hoppige overtonen die lekker lang lang blijven hangen en ontplooien tot wat florale toetsen, zonder ooit te overweldigen. Subtiele zoetigheid van geel fruit. Een biertje dat – we kunnen de grap niet niet maken – zatte René best wel zou kunnen smaken. Schol!

10. Ouwen duiker

Van: Hedonis

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Niet super aanwezig, maar wel erg granig – niet verbazend.

Glas: Lichtgoude vloeistof, best wel troebel. Prima schuimkraag met dicht op elkaar gepakte bubbeltjes met een normale schenktechniek. 

Mond: Lekker. Medium tot zware body, met een medium mondgevoel. Uitstekende balans en een uitzonderlijk mooie smaakcombinatie. De onderlaag is typisch pilsener aan het werk. Lekker fris, schoon, niets te gek. Daar bovenop krijg je een bittere, hoppige boventoon, een beetje romig zelfs.

Je krijgt dus in wezen een goede pils, maar volledig omkranst door een bos van hoppige, florale bitters. En die zijn duidelijk aanwezig, maar ze overheersen nooit. Zeer goed gemaakt, lekker pilsig crispy met een cleane, droge afwerking. Niet wachten, onmiddellijk schenken en duiken!

11. Zure van tildonk

Van: Hof Ten Dormaal

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Lambiek (traditioneel vervaardigd)

Neus: Lekker zurig, precies zoals je verwacht van een lambiek.

Glas: Vruchtvlees van rijpe, paarse pruimen, maar dan volledig helder. Nauwelijks carbonisatie.

Mond:  Medium body met een licht tot medium mondgevoel. Een typisch lambiekzuurtje domineert de body . Nauwelijks iets anders qua smaken te ontdekken – maar dat vinden we prima zo. Je koopt een klassieke lambiek, en dat is ook wat je krijgt. Rechttoe rechtaan, niet te ingewikkeld, gewoon goed aangenaam zurig. Dit is een heel fijne lambiek, vervaardigd met lokale ingrediënten door onze Haachtse vrienden. Alsjeblieft.

12. NE KOVEN

Van: Mareklop

Alcoholpercentage: 7.5%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Zachte neus, lichtjes granig.

Glas: Donker winters oranje, best wel mooi. Troebel en ondoorzichtig. Uitstekende schuimkraag.

Mond: Lichte body met een medium mondgevoel. We hebben een aanzet van subtiele, weinig uitgesproken bitters. Ze blijven wel lekker hangen in de nasmaak. De main body doet wat denken aan een tripel, maar blijft niet lang hangen. Lichtjes zoet. Er is ook een interessante ondertoon die proeft naar de nasmaak van niet volledig rijpe mango. Dat is zeer specifiek, maar leest u goed. 

Ietwat granig ook, met de warmte van alcohol die behoorlijk doorkomt voor slechts 7.5%. Zeer cleane, sappige finish. Heerlijk genietbaar biertje waarmee van alles gebeurt zonder dat je er al te hard voor moet werken. Dat mag ook al eens.

Bierabonnement juli 2022: twaalf gemengd

10. Frambuesa Y Chocolate

Van: Hof Ten Dormaal

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Lambiek (traditioneel vervaardigd)

Neus: Framboos met een grote F.

Glas: Prachtig mooie, donker roodoranje kleur. Doet denken aan een Madeirawijn en de vloeistof is volledig helder en overduidelijk alcoholisch. 

Mond: Medium zware body met een licht mondgevoel. Intens zurige frambozen die flink blijven duren. Uiteindelijk komen de chocoladesmaken tevoorschijn, en word je beloond voor het wachten. De chocolade komt dus wel duidelijk op de tweede plaats, heerlijke frambozen voorop. Lekker interessant, zalig organisch fruitig biertje. Als je zelfs maar een klein beetje van frambozen houdt ga je dit geweldig vinden. Anders waarschijnlijk ook.

11. Excuse me while i kiss my stout

Van: Hedonis

Alcoholpercentage: 6.6%

Schenktemperatuur: 8-9°C

Stijl: Stout

Neus: Gebrande mouten, koffie.

Glas: Volledig donker zwart. Heldere vloeistof maar volledig ondoorzichtig. Prima schuimkraag.

Mond: Medium body met een lichtmondgevoel, zeker voor een stout. Lekker zachte sensatie in de mond dankzij de gebruikte haver.  Prettige bitters blenden met een complexe koffiesmaak, prima in balans. Rokerige en kruidige ondertonen. Behoorlijk belonend voor een relatief laag alcoholgehalte.

12. Zeven Zonden Invidia

Van: The Brew Society

Alcoholpercentage: 10%

Schenktemperatuur: 12°C

Stijl: Stout

Neus: Overduidelijke chocolade in de neus, maar tegelijkertijd zeer fris van geur.

Glas: Absoluut zwart, volledig ondoorzichtig. Lichtjes aan de hoge kant qua carbonisatie.

Mond: Medium tot zware body met een licht tot medium mondgevoel. Boventonen van een zeer donkere chocolade van de hoogste kwaliteit en puurheid.  Ze overmeesteren niet noch slepen ze te lang aan. Je kan een hint vangen van koffie, want het is nog steeds een stout.

Weinig zoetigheid te ontwaren, zelfs als je het bier wat verder laat opwarmen is het bijna alsof je bijt in een stuk chocolade met 95 procent zuiverheid. Dat is echt waar het op lijkt. De smaak is volledig on the money, alleen de typische romigheid die je normaal gezien krijgt ontbreekt wat. Het is wat frisser, dus interessant in die zin. Maar ja, chocolade stout zegt het allemaal. Wederom een fantastische zonde.

Newsletter

© 2022 De Bierboer. All Rights Reserved.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Meer bier hier!

Verder winkelen