Een nieuw jaar is aangebroken, de winter is in het land en het glas is gevuld met heerlijks! Dat kan alleen maar januari en het bijhorende bierpakket zijn. Als abonnee van De Bierboer kan je weer genieten van vingerlikkend lekkers. Wafelbier, triple oaked, s’mores, .. need we say more? Genoeg gemelkt, tijd om te smullen.
Bierabonnement januari 2022: de basisselectie
1. Want Some More S’mores
Van: Galea Craft Beers
Alcoholpercentage: 11.5%
Schenktemperatuur: 10-13°C
Stijl: Russian Imperial Stout
Galea verwent bierliefhebbers overal met deze overheerlijke russian imperial / pastry stout geïnspireerd door de Amerikaanse S’mores. De campfire classic wordt gemaakt door Graham crackers, marshmallow, cacao en eventueel enkele Oreo koekjes te verwerken tot een soort van boterham. Die rooster je vervolgens aan het kampvuur. Volgens veel Amerikanen een heerlijke concoctie, en de type 2 diabetes krijg je er gratis bij. USA!
De binken van Galea namen deze inspiratie en toverden een een zwaar dessertbier tevoorschijn met toetsen van donkere chocolade en de typische zoetigheid van marshmallow. Heerlijk complex, rijk, en belonend voor de geduldige smaakverkenner. De afdronk is aangenaam alcoholisch – niet verrassend gezien de 11,5 percent.
Dus: neem je tijd, ga lekker onderuit zitten – als het even kan aan de open haard – en geniet!
2. Stien quadrupel
Van: Stien
Alcoholpercentage: 10.5%
Schenktemperatuur: 10-13°
Stijl: Quadrupel
De Stien quadrupel is een typisch winterbier dat hart en lijf verwarmt op een koude dag.
Volgens de brouwer is het geïnspireerd door de donkere Westvleteren. De verfijnde karamelsmaken versmelten geweldig met de subtiele toetsen van de handgeselecteerde Poperingse hoppen.
Het donkere bier combineert zeer goed met een stoofpotje zoals een wildragout of stoverij, maar kan even goed geschonken worden bij een dessert met chocolade of kaasplankje met blauwe kaas. Proost!
3. Crabbelaer Biezebaaze
Van: De 6 Helmen
Alcoholpercentage: 5.7%
Schenktemperatuur: 4-6°C
Stijl: Kölsch
Wat doen we graag bij De Bierboer? Juist ja, jullie verwennen met specialekes. De Biezebaaze past perfect in dit thema: het is een unieke Gölsh: Gentse Kölsh.
Deze creatie uit 9000 is een doordrinker met fijne bitterheid dankzij nobele Duitse hoppen. Het pallet werd vakkundig aangesmaakt met een subtiele mangotoets door extra dryhopping.
De prima mix van mout met vooral haver en tarwe geeft voldoende body aan een biertje dat op zich vrij licht is.
De eerste neus geeft een hopboeketje prijs. Dorstlessende aanzet, fruitig, rollend in de mond. De afdronk verrast met toetsen van fris dennenhout, banaan en mango. Niet te missen!
4. Mak Es Pruuve​
Van: Mak Brewery
Alcoholpercentage: 7%
Schenktemperatuur: 5-6°C
Stijl: Tripel
Mak Brewery pakt uit met een mooie, fijn parelende goudblonde tripel.
De eerste geur is overwegend granig met een lichte citrustoets. Naargelang het bier langer staat wordt de geur steeds zoeter.
De eerste teug vult de mond met een romige smaak die licht zoet begint met hints van zomers steenfruit. Blijft fruitig met lichte citrustoets bij verder degusteren, maar geeft ook een fijne bitterheid prijs die mooi in balans is. Uitstekend gemaakte tripel.
5. Peltr​
Van: Waggewild
Alcoholpercentage: 7%
Schenktemperatuur: 4-7°C
Stijl: Belgisch Blond
Bart Franssen, de huidige bezieler van Peltr bier was zo vriendelijk om de geschiedenis van het bier met ons te delen:
“In 2013 bedachten vier schoonbroers van de Grote Heide in Neerpelt een blond bier dat meteen de Peltse harten en kelen veroverde. Helaas waren ze eind 2018 moegestreden.
Jawel moegestreden, want we hebben in België een prachtig bierlandschap met ondertussen enkele duizenden bieren, maar het nadeel daarvan is dat het toch echt een ongelooflijke strijd is om daarin staande te blijven.
Die vier wilden er dus mee stoppen en dat kwam mij ter ore, ik vond dat bier zo lekker en dus zo jammer dat ze de handdoek in de ring wilden gooien.
Bovendien hadden ze in 2013 een profetische naam gekozen: Peltr. Toen konden zij nog niet weten dat de twee burgemeesters van Overpelt en Neerpelt begin 2017 zouden gaan praten over een fusie en al helemaal niet dat de burgers van beide gemeenten in 2018 bij referendum de naam Pelt zouden kiezen voor die fusiegemeente.
Net toen die fusie op 1 januari 2019 een feit zou worden, wilden die mannen stoppen. Dat kon ik niet laten gebeuren en dus ben ik hen gaan vragen of ik het mocht overnemen. En sindsdien strijd ik verder, dwars door lockdowns en sluitingsuren.”
Over Peltr
Peltr is een blond speciaalbier van 7% met hergisting op de fles, dus rechtop bewaren. Volgens Bart is het het lekkerst als je de gist op de bodem er bij giet waardoor je een donker wolkje in je glas krijgt. Je kan dit ook in het flesje laten of apart degusteren.
Bij de eerste slokken proef je meteen de verschillende hopsoorten. Peltr is namelijk eerst gekookt met Magnum hop, en vervolgens gedryhopt met eerst Cascade en daarna Centennial. Achterop de tong proef je dit als een zachte bitterheid.
Bij de volgende paar slokken gaat hij groeien: nadat je smaakpapillen wat gewend raken aan de hopsoorten ontdek je de verschillende kruiden: citrus, koriander en curaçao.
Kortom een fris, zacht bitter bier met met een licht zoet-fruitige smaak.
6. Hopmonkey Amber
Van: Fris en Monter
Alcoholpercentage: 6.1%
Schenktemperatuur: 6-7°C
Stijl: Belgian Pale Ale
Met Hopmonkey Amber geven de brouwers van Fris en Monter uit Dendermonde een draai aan de originele Hopmonkey. Nog steeds fris, hoppig en hoog van gisting, maar nu met iets meer kleur en fruit.
Deze Belgian Pale Ale is gehopt met Dr. Rudi voor een zachtere hoppigheid dan het originele recept, dat toch nog steeds van zich afsmaakt.
De aanzet is heerlijk fris met overtonen van citra en een fruitige zoetigheid. De bitters van de hop omkransen het lekkers van de body, en worden zelfs dominanter tijdens de afdronk. Dit zorgt voor een subtiele complexiteit. Weer een hitje voor de dokter.
Bierabonnement januari 2021: de uitbreiding
7. Black
Van: Tourette Brewing
Alcoholpercentage: 5.8%
Schenktemperatuur: 5-7°C
Stijl: Black IPA
Met deze black IPA creëerde Tourette Brewing een bitterbommetje van maar liefst 50 IBU! De geroosterde mouten zorgen voor de donkere kleur en toetsen van zwarte chocolade en koffie. De bitterheid hiervan wordt nog meer benadrukt door het relatief lage alcoholgehalte.
Het typische IPA aroma komt dan weer van enkele Amerikaanse aromahoppen met een uitgesproken karakter, namelijk Sabro, Citra en Simcoe.
De Voss Kveik gist vervult perfect z’n rol en laat de frisse en ietwat harsige hoparoma’s nog beter tot hun recht komen.
Het geheel is een vrij complex samenspel van uiteenlopende aroma’s (koffie, chocolade, rokerigheid en hop) die elkaar aanvullen geweldig aanvullen. Geen gemakkelijk bier, maar wel uitermate belonend. Santé!
8. Zatte Bottine
Van: Dionysos Beers
Alcoholpercentage: 8,7%
Schenktemperatuur: 7-10°C
Stijl: Tripel
Dionysos werd na de klassieke oudheid vaak afgeschilderd als een god van zatlapperij. Niets is echter minder waar: tijdens de Griekse hoogdagen stond de god voor correct gebruik van alcoholische dranken. Dit zorgt voor plezier, verlichting van pijn en goddelijke gekte.
Met Zatte Bottine heeft Dionysos Beers een heerlijk toegankelijke goudblonde tripel gebrouwen die absoluut voor plezier zorgt. Gekte optioneel.
De eerste teugen zijn heerlijk zacht en verfrissend met aroma’s van citrus. Deze ervaring krijgt extra ruimte dankzij de lichte carbonisatie. Bovendien zorgt dit voor een aangename onderstreping van de typische moutige zoetheid.
Om het met de woorden van de brouwer te zeggen: “geen verhaal, geen bullshit, gewoon goed bier.” Genoeg gemelkt.
9. Stanium Triple Whisky Oaked
Van: Stanium
Alcoholpercentage: 8.1%
Schenktemperatuur: 7-10°C
Stijl: Barrel Aged Tripel
Microbrouwerij Stanium wist ons te overtuigen met dit gedurfde experiment.
Men vertrekt van een uitstekende tripel gemaakt met 4 mouten, 4 hoppen, water, gist en kruiden. Men voegt er een speciale whisky-mout aan toe. Tot slot tilt met het smaakpallet nog hoger door het toevoegen van houtsnippers van het vat van een turvige, rokerige whisky.
Het resultaat? Een bijzondere smaakervaring die rijk is aan aroma’s van banaan, moutige zoetigheid en krachtige whisky. Let op bij het schenken: kan flink schuimen ondanks de relatief lage carbonisatie.
10. When Life Gives You Hops
Van: Foxtown Beer Crew
Alcoholpercentage: 7%
Schenktemperatuur: 6%
Stijl: Indian Pale Ale
Foxtown Beer Crew koos voor hun eerste IPA een Westcoast-stijl. Dat is te zeggen: rijk aan Amerikaanse hoppen.
Citra, Azacca, El Dorado en Mosaic werden gebruikt voor een dubbele droge hopping. De Columbus hop voegt de extra bitters toe.
Qua malt werd er gekozen voor Pale, Munich, amber, tarwe, en havervlokken. Dit alles werd gefermenteerd met een Chico gist.
Resultaat: het tropische gele fruit vliegt de neus binnen van zodra het flesje opengaat. Ook in mond proeven we onder andere passievrucht, mango en pompelmoes. Zeer aangename citra bitters in de lange afdronk.
11. Lesage Special
Van: Foxtown Beer Crew
Alcoholpercentage: 7%
Schenktemperatuur: 6%
Stijl: Indian Pale Ale
De Special van Lesage is een Belgisch blond bier van hoge gisting met hergisting op fles. Het uitgesproken karakter is te danken aan de imker die meegeholpen heeft aan de ontwikkeling.
De Special oogt ietwat troebel goudgeel in het glas. Voorzichtig schenken in een enkele beweging: het is geen probleem om een schuimkraag te bekomen. De brouwer raadt aan om het gistrestje in de fles te laten.
De mond is lichtjes zoetzuur met een gesluierde kruidigheid van curaçao en koriander. In het aroma heb je fruitigheid met toetsen van banaan. De subtiele lichte zoete toets dankt de Lesage Special aan het streepje honing en de kandij dat de imker toevoegde.
12. Gaufrée {c}
Van: Brasserie {c}
Alcoholpercentage: 7.2%
Schenktemperatuur: 7-10°C
Stijl: Wafelbier
Het eerste Luikse bier dat je bij De Bierboer krijgt. Wat ons betreft ook meteen het meest originele: een bier gemaakt met echte Belgische wafels. Jazeker, deze zoete blonde lekkernij is gemaakt met de wereldberoemde wafels van Maison Massin.
Het team van Brouwerij {c} maakte een bewuste keuze om experiment te combineren met traditie. Dat zien we natuurlijk graag bij De Bierboer. De smaak spreekt voor zich, rest je enkel nog om het zelf te ervaren ;-). Santé!