Bierabonnement Den BierenBond kennismaking

Je allereerste pakketje van Den BierenBond, dat mag natuurlijk niet ontbreken aan een woordje uitleg. Hieronder vind je alle info die je nodig hebt om een schuimende start te maken.

Graag nog even een *ahem* refresher over Den BierenBond? Klik dan hier om alles te weten te komen over het beste bierabonnement van België.

My First BierenBond: zes blond

1. Remi

Van: De Bock

Alcoholpercentage: 7.2%

Schenktemperatuur: 6°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Zachte neus, lichtjes granig.

Glas: Prachtig helder goudgeel in het glas, prima schuimkraag.

Mond: Medium body met een licht mondgevoel. Mooie balans tussen toetsen van graan een fruitige verfrissing. Lekker vlot drinkbaar. Afgewerkt met subtiele bitters en een hint van pils. Een artisanaal bier dat vlotjes kan schouders wrijven met commerciële neven.

2. XX PALE GRAND CRU

Van: Brew Society

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Belgisch Blond

Neus: Zeer fruitige, aangename neus met sterke overtonen van appel. Iets in de geur doet denken aan wilde gisten.

Glas: Lijkt wat op appelsap van mooie rijpe rode appels, met belletjes in. Zeer heldere vloeistof.

Mond: Appel. Meer specifiek, appelciderazijn, maar dan niet onaangenaam. Prettig zurig-fruitig, met een lichtjes romige mouthfeel dankzij de belletjes. Medium body. Zeer aangename textuur, met een extra kick van smaak bij de afdronk. Heel subtiele bitters voor de geduldige, aandachtige proever. Heel prettig biertje voor verfrissing op een zomeravond, zeker als je graag een zuurtje lust.

3. alfons

Van: Brouwer ‘t Bestuur

Alcoholpercentage: 6.7%

Schenktemperatuur: 5°C

Stijl: Belgisch Blond

Vernoemd naar niemand en toch is het een personage dat iedereen eigenlijk kent. Zo beschrijven de twee Gentse twintigers die het bedachten het zachte blonde bier Alfons.

Neus:
De neus is typisch voor een tripel, met toetsen van banaan en peer.

Glas: Prachtige goudgele kleur, mistig troebel in het glas. Niet overdreven gecarboniseerd, flink doorschenken mag. 

Mond: De zoetigheid onmiddellijk naar voren, en je proeft de frisvolle smaak van een uitstekend gemaakt Belgische blond bier. De afdronk is ietwat droog en de subtiele bitters geven zich beter prijs. Proost op Alfons!

4. Tripel SOLEIL

Van: Brouwerij Soleil

Alcoholpercentage: 7.9%

Schenktemperatuur:  8°C

Stijl: Tripel

Neus: Peer, bloemenhoning, kruidigheid. Zacht.

Glas: Diep goudgeel in het glas, prima carbon!
Troebel, ondoorzichtig, paradijszaad zweeft in het glas.

Mond: Medium body met medium mondgevoel.

Aangenaam lichtzoete aanzet drijvend op medium carbon. Midden van de smaakervaring zet bloeit open richting hoppige bitters, om uiteindelijk uit te monden in een schuimig zuurtje met toetsen van het paradijszaad. Volle, ronde smaak, en leker gelaagd. Heerlijk om langzaam van te genieten

 

5. Crabbelaer biezebaaze

Van: Crabbelaer

Alcoholpercentage: 5.2%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Pale ale

Wat doen we graag bij De Bierboer? Juist ja, jullie verwennen met specialekes. De Biezebaaze past perfect in dit thema: het is een unieke Gölsh: Gentse Kölsh.

Deze creatie uit 9000 is een doordrinker met fijne bitterheid dankzij nobele Duitse hoppen. Het pallet werd vakkundig aangesmaakt met een subtiele mangotoets door extra dryhopping.

Neus: De neus geeft onmiddellijk een fijn hopboeketje prijs.  

Glas: Mooi goudgeel, volledig helder met een prima schuimkraag.

Mond:  Dorstlessende aanzet, fruitig, rollend in de mond. De prima mix van mout met vooral haver en tarwe geeft voldoende body aan een biertje dat op zich vrij licht is. De afdronk verrast met toetsen van fris dennenhout, banaan en mango. Niet te missen!

6. OUWEN DUIKER

Van: Hedonis

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Belgisch wit

Neus: Niet super aanwezig, maar wel erg granig – niet verbazend.

Glas: Lichtgoude vloeistof, best wel troebel. Prima schuimkraag met dicht op elkaar gepakte bubbeltjes met een normale schenktechniek. 

Mond: Medium tot zware body, met een medium mondgevoel. Uitstekende balans en een uitzonderlijk mooie smaakcombinatie. De onderlaag is typisch pilsener aan het werk. Lekker fris, schoon, niets te gek. Daar bovenop krijg je een bittere, hoppige boventoon, een beetje romig zelfs.

Je krijgt dus in wezen een goede pils, maar volledig omkranst door een bos van hoppige, florale bitters. En die zijn duidelijk aanwezig, maar ze overheersen nooit. Zeer goed gemaakt, lekker pilsig crispy met een cleane, droge afwerking. Niet wachten, onmiddellijk schenken en duiken!

My First BierenBond: zes gemengd

4. Pink

Van: Verduyn

Alcoholpercentage: 4.8%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Fruitbier

Neus: Prettig, divers aroma van rood fruit.

Glas: Donkerroze, lichtjes troebel met een mooie volle schuimkraag.

Mond: Lichte body met ditto mondgevoel. Voornamelijk zoetige smaak uitgebalanceerd met lichtzure toetsen. De natuurlijke aroma’s van framboos en vlierbloesem zijn er eenvoudig uit te halen. Ideaal aperitiefbiertje 

5. GRUUT AMBER

Van: Gruut

Alcoholpercentage: 6.6%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: Engelse Pale Ale (traditionele methode)

Neus: Voornamelijk typische moutigheid met koffie, karamel en chocolade. Daarnaast ook bijzonder kruidige neus, doch moeilijk een vinger te plaatsen op de exacte geuren.

Glas: Helder dieprood/roestrood richting bruin. Normale carbonisatie.

Mond: Karamel domineert de smaakervaring. Qua body zit er heel wat pittigheid in, met toetsen van peper en kruidnagel. De afdronk bevat hints van citrus, maar vooral karamel die terugkeert en lang, aangenaam nazindert. Zeer prettig degustatiebier.

6. Stien dubbel oaked

Van: Stien

Alcoholpercentage: 6.1%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Belgische Dubbel x Oaked

Neus: Duidelijke toetsen van mouten met een vleugje karamel en hout.

Glas: Mooi roodbruin in het glas, heel lichtjes troebel. Prima carbonisatie.

Mond: Prima body doch licht drinkbaar. Karamel gevolgd door subtiele donkere chocoladebitters. Prettige afdronk met wat vanille in voor de opmerkzame proever.

My First BierenBond: twaalf blond

7. Hopmonkey amber

Van: Fris en Monter

Alcoholpercentage: 6.1%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Belgian Pale Ale

Met Hopmonkey Amber geven de brouwers van Fris en Monter uit Dendermonde een draai aan de originele Hopmonkey. Nog steeds fris, hoppig en hoog van gisting, maar nu met iets meer kleur en fruit.

Deze Belgian Pale Ale is gehopt met Dr. Rudi voor een zachtere hoppigheid dan het originele recept, dat toch nog steeds van zich afsmaakt.

De aanzet is heerlijk fris met overtonen van citra en een fruitige zoetigheid. De bitters van de hop omkransen het lekkers van de body, en worden zelfs dominanter tijdens de afdronk. Dit zorgt voor een subtiele complexiteit. Weer een hitje voor de dokter.

8. Burning SKØLL

Van: Skøllman

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6°C

Stijl: Spicy Saison

Rauw brouwsel; ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Neus: Een boomgaard vol met fruit en hop, genieten!

Glas: Mooi goudgeel, lichtjes troebel. Prima carbonisatie.

Mond: Medium body met een eerder lichtmondgevoel. Heerlijk verfrissend brouwsel dat het beste haalt uit een typische saison met extra lekkere bitters dankzij de hop. Het geheel wordt succesvol hoger getild door de toevoeging van gember tijdens het whirlpoolen.

Dubbel schol met deze Skøll ;-)!

9. TURBEAU the great white

Van: Turbeau

Alcoholpercentage:  5.7%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Belgisch Wit

Turbeau is het biermerk van de legendarische metalhead Franky DSVD. Deze uitvoering is hun interpretatie van een wit bier.

Neus: Lekker bloemig fruitig hoppig, maar geen overdreven sterke neus.

Glas: Volledig helder bier, zeer licht van kleur met kleine champagne-achtige belletjes.

Mond: Typisch witbier, met extra hop en fruitigheid. Lekker crispy, aangenaam lichte body, mooi in balans. Drinkt fijn door, prima finish. Heerlijk witbiertje met wat extra’s, perfect om een 6-pack of kratje van te kopen voor een relaxte zomeravond.

10. KISS MY NEIGHBOUR('S WIFE)

Van: De Musketeers

Alcoholpercentage: 6.2%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl: Juicy IPA

Neus: Lichte, fruitige neus die zowel zoet als zuur prijsgeeft.

Glas: Donkergoud in het glas, met een glans die de vloeistof ondoorzichtig maakt. Uitstekende carbonisatie en ditto schuimkrijg.

Mond: Pronkstuk van De Musketeers. Medium body met licht mondgevoel. Heerlijk verfrissend, licht drinkbaar bier dat het zoetzure van een rode appel combineert met aangename hopbitters. Gevaarlijk lekker met een quasi universele appeal.

11. PELTR

Van: Waggewild

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 4-7°C

Stijl: Belgisch Blond

Bart Franssen, de huidige bezieler van Peltr bier was zo vriendelijk om de geschiedenis van het bier met ons te delen:

“In 2013 bedachten vier schoonbroers van de Grote Heide in Neerpelt een blond bier dat meteen de Peltse harten en kelen veroverde. Helaas waren ze eind 2018 moegestreden.

Jawel moegestreden, want we hebben in België een prachtig bierlandschap met ondertussen enkele duizenden bieren, maar het nadeel daarvan is dat het toch echt een ongelooflijke strijd is om daarin staande te blijven.

Die vier wilden er dus mee stoppen en dat kwam mij ter ore, ik vond dat bier zo lekker en dus zo jammer dat ze de handdoek in de ring wilden gooien.

Bovendien hadden ze in 2013 een profetische naam gekozen: Peltr. Toen konden zij nog niet weten dat de twee burgemeesters van Overpelt en Neerpelt begin 2017 zouden gaan praten over een fusie en al helemaal niet dat de burgers van beide gemeenten in 2018 bij referendum de naam Pelt zouden kiezen voor die fusiegemeente.

Net toen die fusie op 1 januari 2019 een feit zou worden, wilden die mannen stoppen. Dat kon ik niet laten gebeuren en dus ben ik hen gaan vragen of ik het mocht overnemen. En sindsdien strijd ik verder, dwars door lockdowns en sluitingsuren.”

Over Peltr

Peltr is een blond speciaalbier van 7% met hergisting op de fles, dus rechtop bewaren. Volgens Bart is het het lekkerst als je de gist op de bodem er bij giet waardoor je een donker wolkje in je glas krijgt. Je kan dit ook in het flesje laten of apart degusteren.

Bij de eerste slokken proef je meteen de verschillende hopsoorten. Peltr is namelijk eerst gekookt met Magnum hop, en vervolgens gedryhopt met eerst Cascade en daarna Centennial. Achterop de tong proef je dit als een zachte bitterheid.

Bij de volgende paar slokken gaat hij groeien: nadat je smaakpapillen wat gewend raken aan de hopsoorten ontdek je de verschillende kruiden: citrus, koriander en curaçao.

Kortom een fris, zacht bitter bier met met een licht zoet-fruitige smaak.

12. KAMIL SURFER ROSA

Van: Bieren Van Begeerte

Alcoholpercentage: 5.2%

Schenktemperatuur: 5-6°C

Stijl: Brut IPA

Neus: Heerlijk hopboeket, ook al ruikt het niet super krachtig

Glas: Lekker troebel in het glas zoals dat mag voor een IPA. Lichtgeel tot bijna witgeel van kleur.

Mond: Intentioneel lichte body. Een uitstekende keuze van rijke, fruitige hoppen zorgt voor een mooi gebalanceerde doch complexe smaakervaring die weg heeft van pompelmoes.  De fijne bruis in combinatie met het droge mondgevoel emuleert de sensatie van champagne. Licht drinkbaar, prettig biertje dat best belonend is.

My First BierenBond: twaalf gemengd

10. Gloriaan QUADRUPEL

Van: Gloriaan

Alcoholpercentage: 12%

Schenktemperatuur: 10-13°C

Stijl: Belgische Quadrupel

Neus: Heerlijk rijk geurende mouten, doet ook denken aan chocoladegebak.

Glas: Diep donkerzwarte vloeistof met een mooie schuimkraag.

Mond: “The Chosen One” heeft een volle body met medium mondgevoel. Complexe mouten strelen de tong en worden vakkundig uitgebalanceerd met rijke hopbitters. Subtiele ondertonen van rood fruit zorgen voor een licht zoetzure finish die doet snakken naar meer.

11. SHOut STOUT

Van: Mortselarij

Alcoholpercentage: 10%

Schenktemperatuur: 11-12°C

Stijl: Stout

Neus: Voornamelijk aroma’s van gebrande mouten met daartussen een licht zurig geurtje verstopt.

Glas: Donkerzwarte vloeistof en dus volledig ondoorzichtig in het glas. Weinig carbon, de schuimkraag verdwijnt erg snel.

Mond: Het “shout”-gedeelte van de naam is geen leugen: deze stout heeft een zware body met ditto mondgevoel. We proeven een kern van aangenaam zoete, walsende mouten, gebouwd op een fundament van heerlijk rijke, intense hopbitters. Er valt ook een klein zuurtje te onderscheiden dankzij het weinig aan carbon dat toch aanwezig is. Prachtig gebalanceerde smaalkervaring, de bitters vormen een perfect tegengewicht voor het zoetige.

12. OUd-BRUIN

Van: ‘t Verzet

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Belgisch Oud Bruin

Een van de klassieke Belgische bierstijlen die net niet uitstierf. Favoriete bierstijl van De Bierboer zelf!

Neus: Intens zurige geur, doet denken aan appelvinaigrette.

Glas: Diep roodbruine kleur, heldere vloeistof. Carbonisatie is aan de lage kant, we krijgen bijna geen schuimkraag met een normale schenkmethode.

Mond: Medium-zware body met licht mondgevoel. Rijke, complexe zuren die intens zijn zonder te overweldigen. Langzaam proeven onthult de gelaagdheid van de zuurtjes met onmiskenbare smaak van groene appelvinaigrette en  rood fruit.

Newsletter

© 2022 De Bierboer. All Rights Reserved.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Meer bier hier!

Verder winkelen