Bierabonnement april 2022

IN APRIL GAAT IEDEREEN VAN BIertjes genieten! Fris, sappig, hoppig, gedurfd.. deze maand heeft het allemaal. Het zwellende ledenaantal van Den BierenBond kan weer lekkerbekken.

Even een refresher nodig van wat Den BierenBond is en hoe het werkt? Klik dan hier om alles te weten te komen over het beste bierabonnement van België.

Bierabonnement april 2022: zes blond

1. 7 Zonden superbia

Van: Brew Society

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 6-8°C

Stijl: IPA

Gezegend zijn zij die zondigen, en zondigen voelt goooeeed met dit degustatiebier van Brew Society.

Neus: Kruidig-fruitig op het florale af.

Glas: Lichtjes troebel, winters dieporanje in het glas. Normaal gecarboniseerd.

Mond: Aanvankelijke teug is subtiel qua smaak en vlot. Zeer atypische IPA. Met wat geduld geeft het meer prijs: een frisse kruidigheid die wordt onderbouwd met zeer subtiele toetsen van hopbitters. De fruitige aroma’s komen heel lichtjes naar voren bij de afdronk. 

2. LA MARLOUF

Van: Yassine Kouysse

Alcoholpercentage: 8%

Schenktemperatuur: 7°C

Stijl: Tripel

Twee culturen samengebracht in een glas: de eerste Belgisch-Marokkaanse tripel.

Neus: Typische tripelneus: geel fruit met banaan in de hoofdrol gecombineerd met toetsen van kruidigheid.

Glas: Prima carbonisatie, maar vooral opvallend qua kleur. Zeer helder lichtgeel. Enkel voor de schijn kan het woord goud gebruikt worden.

Mond: De smaakervaring wordt overheerst door een soort van understated zurigheid, heel atypisch voor een tripel. De nasmaak van bitters is ook interessant: niet overweldigend maar wel sterk intens op geconcentreerde plekken. Door wat tijd te geven kunnen we uiteindelijk een zoetigheid ontdekken die zeer zeer subtiel is, onmiddellijk komt aan de start van een teug en even snel weer vertrekt.

Zeer interessante tripel. Op een andere of manier voelt het concept gewoon juist: een blend van twee culturen samen in een glas. Herkenbaar maar toch vreemd.

3. Hof Weissen Widow

Van: t Hofbrouwerijke

Alcoholpercentage: 3.5%

Schenktemperatuur: 4°C

Stijl:  Sour white

Verrassende creatie van ‘t Hofbrouwerijke, met een leuke knipoog in de titel. 

Neus: Zurig, fruitige aroma’s.

Glas: Lichtjes ondergemiddelde carbonisatie. Troebel witgeel.

Mond: De body doet qua smaak bijna denken aan kaasfondue. Iets subtieler zijn de frisse fruitige toetsen van citrus en tropisch geel fruit: pompelmoes en passievrucht. Polarisend biertje.

4. Dad's Tea

Van: Hof Ten Dormaal

Alcoholpercentage: 6.5%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: Saison + Jasmijnthee

Na een lange werkdag, maar vòòr papa aan het werk gaat met mama: een heerlijk kopje Dad’s Tea ;-). Volledig gebrouwen met lokale ingrediënten.

Neus: Hoppige, fruitige aroma’s – flink aanwezige én aangename neus.

Glas: Mooi helder goudgeel in het glas, met perfecte carbonisatie.

Mond: Heerlijk fruitzoet zonder overweldigend te zijn. De subtiele kruidigheid van de jasmijnthee is samen met zachte alcoholischheid aanwezig achterop de tong en bovenaan de keel. Extreem vlot drinkbaar, fris, en zorgt voor een lekker warm gevoel vanbinnen. Favoriet van Matthias Fluitmans deze maand.

5. Belgian Stars & stripes

Van: Stroom

Alcoholpercentage: 6.2%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: West Coast IPA

Neus: Hop. Zowel aromatische als smaakhoppen.

Glas: Helemaal goudgeel met gemiddelde carbonisatie.

Mond: Zeer interessant bier. Body die typisch is voor een pilsner, gebalanceerd met noten van mandarijn en andere citrus. Subtielere tonen van fruitige zoetheid en een rijke bittere finish. Wij liken het.

6. Kweepeer blond

Van: Broers

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: Blond fruitbier

Neus: Duidelijke fruitgeur van Kweepeer.

Glas: Zeer laag gecarboniseerd, ietwat kraag krijgen is moeilijk. Sterk troebele geeloranje kleur.

Mond: Friszurig blond biertje met een extreem subtiele bitter in de afdronk. De kweepeer is notoir moeilijk om te gebruiken in de keuken, en zo blijkt ook bij het brouwen van bier. Hoewel aromatisch aanwezig is de smaak van het fruit slechts moeilijk te ontwaren. Desondanks een lekker fruitbiertje voor de warmere dagen.

Bierabonnement april 2022: zes gemengd

4. Louis Pale Ale

Van: Family Man

Alcoholpercentage: 6.5%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: Pale Ale

Neus: Subtiele hoppigheid.

Glas: Flink gecarboniseerd, makkelijk om een stevige kraag te schenken, dus opletten. Lichtjes troebel goudgeel.

Mond: De body wordt gedomineerd door bitters, denk rauwe witloof in een fris slaatje. Eerlijk, rechtuit bier. De finish is ietwat droog. Prima pale ale, aan te raden voor wie wel bitters lust maar het graag wat frisser heeft.

5. Tripel Louvaniste

Van: Breda

Alcoholpercentage: 8.5%

Schenktemperatuur: 7°C

Stijl: Tripel

Verrassende tripel die nog maar net te verkrijgen is. Uiteraard voor jou op de kop getikt en aan huis geleverd door De Bierboer ;-).

Neus: Kruidige neus met ondertonen van jeneverbes en overtonen van bloemige honing.

Glas: Mooi helder goudgeel in het glas. Normaal carbon.

Mond: Stevige body vol van smaak: honing, perzik en tijm. Toch een licht gevoel in de mond. Overwegend honingzoet met subtiele bitters aan de rand van de smaakervaring. Duidelijk proefbare alcoholischheid. Een crispy finish die zoet en bitter mooi in balans brengt. Fantastische tripel, Leiveneirs mogen trots zijn.

6. Noblesse

Van: De Dochter van de Korenaar

Alcoholpercentage: 5,5%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Kölsch

Neus: Zeer floraal en hoppig.

Glas: Donkergoud, best wel troebel. Lichtjes ondergemiddelde carbonisatie.

Mond: Uitstekende, volle body die tegelijkertijd heerlijk zacht is, gedragen op kleine fijne belletjes. Zeer vlot drinkbaar, crispy met subtiele bitters. Voelt als pilsner maar rijker. Vooral extra zoetigheid waar moeilijk een vinger op te leggen valt qua smaak, zeker geen karamel. Uitstekend gemaakte doordrinker die veel belonender is dan een pils voor dezelfde inspanning.

Bierabonnement april 2022: twaalf blond

7. Gruut Wit

Van: Gruut

Alcoholpercentage: 5%

Schenktemperatuur: 4-5°C

Stijl: Witbier

Neus: Zo goed als niet aanwezig, heel moeilijk om iets te vrijwaren.

Glas: Atypisch voor een witbier: behoorlijk troebel in het glas en eerder een soort van dirty lichtgeel. Perfecte carbonisatie.

Mond: Degelijke body die tegelijkertijd licht in de mond voelt. Subtiele, zachte belletjes. Zeer crispy biertje. Smaakbeleving die overeenstemt met wat je zou verwachten van een typisch Duits witbier – maar met wat aanpassingen. De bitters zijn zachter, er is iets meer zoetheid aanwezig. Alles behalve de frisheid en crispness is understated, en tegelijkertijd is het een afgewerkt, compleet geheel dat mooi in balans is. 

Uitstekend, lekker doordrinkbaar biertje – perfect voor die zwoele zomeravonden of bij de barbeque.

8. CUVEE Jean-Pierre

Van: Gulden Spoor

Alcoholpercentage: 7.8%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Belgisch Blond / Cuvee

Neus: Intense florale geur. Zoetig, honingachtig. Zeer aangenaam.

Glas: Helder geel, enkel de schijn valt goud te noemen. Normale carbonisatie.

Mond: Heerlijk zacht-zoet, intense bloemig-fruitige zoetigheid die lang en aangenaam blijft nazinderen. Volle body, subtiele belletjes, rijke doch voornamelijk uniforme smaak. Er is een specifiek kruid aanwezig dat elusief qua benaming blijft. Zeer specifieke smaak en toch moeilijk te benoemen. Zwemen van hoestsiroop met honing en tijm, maar dan op een volledig positieve manier. Doet bijna denken aan een gelaagde zoete witte wijn. Heel subtiele bitters en zuurtje tegen de afdronk aan. Absolute aanrader.

9. 4KNT Tripel

Van: 4KNT 

Alcoholpercentage: 8%

Schenktemperatuur: 6-7°C

Stijl: Tripel

Neus: Bloemenhoning, behoorlijk intens.

Glas: Goudgeel, lichtjes troebel. Carbonisatie is prima in het glas.

Mond: De eerste teug is onmiddellijk intrigerend, met een tweespel tussen zoet en bitter. Zoetheid is iets meer aanwezig, en smaakt naar de aroma’s die we geroken hebben. De bitters spelen een eerder ondersteunende rol en brengen de kern van smaak mooi in balans. Na een seconde of 10 komt de carbonisatie ietwat scherp aanzetten en neemt over. De bitters blijven nazinderen, maar ook in de afdronk zijn ze zeer subtiel. Een milde boerenkool type bitter. Over het algemeen een behoorlijk smooth biertje, aangenaam.

10. Charbon

Van: Dochter Van De Korenaar

Alcoholpercentage: 7%

Schenktemperatuur: 8-10°C

Stijl: Smoked Vanilla Stout

Neus: Veel te beleven. De usual suspects voor een stout: gebrande mouten, espresso, donkere chocolade. Maar dan ook een kruidige zoetigheid die ik als vanille identificeerde, al weet ik niet of ik dat gedaan had zonder het label te lezen.

Glas: Lichtjes ondergemiddelde carbonisatie – even goed doorschenken voor een mooie kraag.

Mond: Verwachting gezien het een stout is: tamelijk stevig en zwaar. Realiteit: verrassend licht en aangenaam in de mond, bijna zoals een Guinness qua gevoel – op een goede manier. Zeer smooth, niets is overdreven uitgesproken. De bitters zijn uiteraard aanwezig samen met zachte belletjes. Even laten ronddraaien in de mond en je krijgt een uitstekende donkere chocolade die niet te sterk gebracht is en ook subtiel blijft in de nasmaak. 

Uitzonderlijk vlot bier voor een stout te zijn, je kan dit behoorlijk snel drinken en ook nog eens beloond worden met al het goede dat een stout te bieden heeft, maar dan een paar streepjes lager gedraaid met de volumeknop. Subtiele hints van niet-moutige zoetheid. Pareltje van de meesterbrouwer van Dochter Van de Korenaar.

11. Kinky Brunette

Van: Punaise

Alcoholpercentage: 10.5%

Schenktemperatuur: 8-11°C

Stijl: Double infused Quad

Bijzondere keuze met deze punaise: een quad die ook nog eens geinfuseerd werd met zowel single malt whisky als blended bourbon.

Neus: Hetgeen je verwacht van een quad: donkere chocolade en gebrande mouten plus de eerste noten van hout dankzij de infusie.

Glas: Roestbruin, slechts lichtjes troebel. Wat gistrestjes onderin het flesje. Ondergemiddelde carbonisatie.

Mond: Atypische, fijne quad. De koffie, donkere chocolade en mout zijn te terug vinden, maar de karamel en rood fruit ontbreken wat. Die ruimen de baan voor de verfijnde smaak van de whisky’s en het eikenhout. Al snel zeer aangenaam alcoholisch. Langzaam drinken.

12. Anna

Van: Family Man

Alcoholpercentage: 5%

Schenktemperatuur: 4-6°C

Stijl: Fruited sour

Neus: Zeer fruitige, aangename neus. Onmiskenbare geur van rijpe perzik.

Glas: Zeer helder lichtbruin, karamelachtig. Laag in carbon.

Mond: Overwegend zure, frisse body. Fruitig zuur, doet denken aan een combinatie van rode besjes en rabarber. Lekker friszurig biertje om van te genieten op een zomeravond of bij wat gebak te degusteren.

Bierabonnement april 2022: twaalf gemengd

10. House

Van: Stroom

Alcoholpercentage: 6.5%

Schenktemperatuur: 7-9°C

Stijl: Oatmeal stout

Neus: Duidelijke chocoladegeur, pittige moutaroma’s.

Glas: Diepzwarte doch zeer heldere vloeistof. Schuimt aanvankelijk makkelijk maar schuim verdwijnt zeer snel.

Mond: Zeer glad mondgevoel, delicate bubbeltjes. Nootachtige smaak, geroosterde koffie en donkere chocolade. Zeer subtiele noten van fruitige hop. Bittere, clean finish met ondertonen van alcohol. Smullen!

11. IX echte kriek

Van: Brew Society

Alcoholpercentage: 6%

Schenktemperatuur: 5-7°C

Stijl: Kriek

Neus: Rijke, complexe kersengeur.

Glas: Prachtige karmijnrode kleur, zeer helder.

Mond: Dit is wat een kriek behoort te zijn. Er werd gewerkt met Schaarbeekse krieken die 9 maanden gemacereerd zijn op houten vaten, en dat proef je. Een gevoelige balans van zoet en zuur, die naast een diepe kriekensmaak ook hints van aardbei en framboos prijsgeeft. Complex, zacht, aangenaam in de afdronk. Mmmmm. 

12. Gruut BRUIN

Van: Gruut

Alcoholpercentage: 8%

Schenktemperatuur: 7-8°C

Stijl: Blended bruin

Neus: Subtiele limoengeur. Flink hoppige aroma’s met tonen van barley malt.

Glas: Helder bruin. Normale carbonisatie.

Mond: Verrassend bruin bier met typische mouten maar vooral een gelaagde beleving van heerlijke nootjes. Best wel een masculine pot gerstenat. Clean finish met zachte, aangename afdronk.

Newsletter

© 2022 De Bierboer. All Rights Reserved.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Meer bier hier!

Verder winkelen